Egy Tolna megyei sertéstenyésztést végző Kft. adásvételi szerződést kötött 2600 tonna takarmánykukorica vásárlására. A szerződés alapján a Kft. befogadta a 2600 tonna takarmánykukorica értékesítéséről szóló számlákat, mely alapján 86.000 ezer forint adóalap után 17.200 ezer forint általános forgalmi adót helyezett levonásba.

A szerződéseket azonban olyan személy írta alá, aki a Kft. képviseletére a szerződések megkötésekor nem volt jogosult. Az ellenőrzés a rendelkezésre álló adatokból megállapította, hogy a számlakibocsátó társaság a takarmánykukorica értékesítésekről kiállított számlákon feltüntetett általános forgalmi adót nem vallotta be.

A bevallás hiánya, és a nagy összegű kukoricavásárlásra való tekintettel kapcsolódó vizsgálat lefolytatására került sor a számlakibocsátó társaságnál, mely során a társaság a takarmánykukorica értékesítéséről a számlákon és a szerződéseken kívül semmilyen egyéb bizonylatot nem adott át az ellenőrzésnek, sem a sajáttermelésű kukoricával való rendelkezést, sem a vásárlást nem tudta igazolni.

Így sem a vevő, sem az eladó nem tudta alátámasztani a takarmánykukorica vásárlás valós megtörténtét, ezért megállapításra került, hogy az értékesítés nem jött létre a felek között, így a Kft. által befogadott számlák fiktívnek minősültek. A fentiek alapján az ellenőrzés 17.200 ezer forint általános forgalmi adókülönbözetet állapított meg a vizsgált Kft. terhére. Közölte az Adó- és Pénzügy Ellenőrzési Hivatal Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság.

Címkék: Tolna megye, kukorica, gazdaság