pálinka
Többen továbbra is szeszfőzdébe viszik majd a cefrét. A főzdék szerint azonban sokan veszik elő régi készülékeket. Annak mindenki örül, hogy 50 liter főzésig olcsóbb lesz a pálinka.

Borbély József körtéből és szőlőből is főzet pálinkát. Az új törvény szerint otthon is megfőzheti, és ha nem adja el, 50 literig nem kell jövedéki adót fizetnie. 100 liter alatt pedig nem kell engedély a főzőkészülékhez sem. Borbély József azt mondja: ő marad a jól bevált módszernél.

- Én magam részéről nem fogom igénybe venni. De azt sem tudom, hogy itt a környezetünkben valaki is szándékozik. Lehet, hogy akad olyan ember, aki csinálja. Én ehhez nem értek. Minden évben kifőzetem saját összeszedett gyümölcsünket körtét – mondta Borbély.

A somogyjádi szeszfőző mester azt mondja: nekik jól jöhet az új törvény. Hiszen a jövedéki adó nélkül ők is feleannyiért, 600-700 forintért tudják főzni a pálinkát, annak aki 50 liternél kevesebbet visz. A szakember szerint az otthoni főzésnél előfordulhatnak problémák.

- Az lesz a hátránya, hogy előszedik a régi gépeket és azzal elkezdik pancsolni, mint régen a bort is pancsolták. És ezek azért nem csak, hogy balesetveszélyesek, mert felrobbanhatnak, hanem még ami pancsolt pálinka, ami tényleg káros, az fog bekerülni a rendszerbe – mondta Pulai Zoltán szeszfőző.

Somogyban 11 ezren, félmillió liter pálinkát főzetnek évente. Az új jogszabály augusztusban lép hatályba, és a kormány az otthon gazdálkodók helyzetén akart könnyíteni vele. Így mindenki szabadon dönthet arról, hogy mire használja fel a megtermett gyümölcsöt és a hatóság sem zaklathatja őket. Helyettük ellenőrizhetik a szeszpancsolókat.

Címkék: Pulai Zoltán, Borbély József, pálinka, Somogyjád, gazdaság