Egy Baranya megyei textil-nagykereskedelmi tevékenységet végző Kft. a Közösségen belüli értékesítései után nem számított fel fizetendő áfát. Az ellenőrzés a kimenő számlákon szereplő adóalanyok közösségi adószámainak vizsgálatát követően megállapította, hogy a vevők egy része nem rendelkezett közösségi adószámmal, továbbá volt olyan eset, amikor az adóalanyiság kezdete a termékértékesítés időszakát követő volt, illetve olyan, amikor a termékértékesítés időszakát megelőzően megszűnt az adóalany.

Az értékesítő adóalanynak a jogszabályi rendelkezések kötelezése alapján ismernie kell vevője adójogi státuszát, amely meghatározza, hogy adómentes közösségen belüli értékesítésként, vagy 20 százalékos mértékkel, belföldi értékesítésként kell számláját kibocsátania.

A Kft. a revízió által feltárt esetekben elmulasztotta megvizsgálni vevői adójogi státuszát. Mindezek alapján 424 ezer forint általános forgalmi adókülönbözet került megállapításra a Kft. terhére. Közölte az Adó- és Pénzügy Ellenőrzési Hivatal Dél- dunántúli Regionális Igazgatóság.

Címkék: textil nagykereskedelem, Baranya megye, gazdaság