Edde 217 lelkes kis falu Somogyban. Eddig itt nem volt cigány kisebbségi önkormányzat, most viszont 42-en is jelentkeztek a választási névjegyzékbe, így itt már kiírhatják a kisebbségi választást.

Bogdán Zoltánnénak 3 gyermeke van, főleg rájuk gondolt, amikor jelentkezett névjegyzékbe, bár 4 éve nem tette. A kezdeményező a helyi roma civil szervezet elnöke. Úgy gondolja, a kisebbségi önkormányzat jobban együtt tudna működni a helyi önkormányzattal, mint az egyesületük, és az érdekképviselet is jobb lenne.

- Nemcsak a kulturális programokon, hanem a tanulmányi ösztöndíjak segítése, helyben intézése nagy segítséget fog jelenteni, mert nem kell a megyei kisebbségi  önkormányzathoz azért beutazni, hogy egy ajánlást kapjanak az ösztöndíj pályázathoz - mondta Bogdán Hajnalka az Egymásért Egyesület elnöke.

A területi cigány önkormányzat elnöke azt mutatja: szaporodnak a képviseletek a megyében. Míg jelenleg 69 működik, ősszel már 123 településen írhatnak ki választást a cigány önkormányzatoknak. Szerinte rájöttek, hogy a kisebbségi önkormányzatokban nagyobb lehetőség rejlik.

- Akkor, amikor a civil szektorban csak különleges helyzetekből fakadóan lehet érdekképviseletet véghezvinni, az önkormányzati rendszer pedig lehetőséget ad arra, hogy az együttműködés, a kapcsolódási pontok miatt az önkormányzatokkal helyben oldják meg a problémájukat - mondta Berényi László a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

A megyében összesen több mint kétezerrel többen jelentkeztek idén a kisebbségi választói jegyzékbe, mint 2006-ban. A legtöbben a cigány kisebbségi listán szerepelnek. Nőtt a horvátok száma is, és alakulhat egy szlovén önkormányzat, ami eddig nem volt. Az örmények kicsit kevesebben, a németek pedig valamivel többen lettek. A megyében összesen 147 kisebbségi önkormányzat alakulhat ősszel.

Címkék: Bogdán Hajnalka, Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat, Berényi László, cigány, kisebbség, gazdaság