dinnye


Szezonja van már a dinnyének, igaz csak az importnak. - Vásároltam, nem is egyszer, többször vettem, de nagyon drága- mesélte Erdei Kálmánné.

Ennek egyik oka, hogy a magyar dinnye csak a hét vége felé kerülhet leghamarabb a standokra. Tavaly ilyenkor már rég azt ettük. Idén elhúzódik a szezon, még szeptemberben is dinnyézhetünk, Lőrinc nem pisil bele - mondják a dinnyések.

Harangozó Margit közvetlenül a termelőtől szeret vásásrolni, de még itt is csak görög görögdinnye kapható.

- Én úgy tudom, nemsokára lesz magyar dinnye, addig meg esszük a külföldit - tette hozzá Harangozó Margit.

Horváth Kálmán őstermelő azt mondja: kétszer vitte el az esős, hideg időjárás a palántáikat 3 hektáron. Ezért 3 milliós mínusszal indulnak neki a dinnyeszezonnak. Öt fajta görög és két féle sárgadinnyét termesztenek. Ez utóbbi még csak ekkora, a görög pedig leginkább még csak virágzik. Egy hónap, mire ebből érett gyümölcs lesz.

A termelő szerint 100-120 forintot kilónként meg kell, hogy kapjon érte, hogy jövőre is tudjon ülteteni. Azt mondja: sokkal nem lesz olcsóbb a dinnye, mint most.

- Szerintem nem nagyon megy le az ára, mert 50 százaléka lesz az idén a dinnyetermelőknél, mint ami várható lett volna. Tehát fél dinnye sem fog teremni - mondta Horváth Kálmán.

Somogyban egyébként már sokan felhagytak a dinnyetermesztéssel. Horváthék is ötször nagyobb területen gazdálkodtak régen. Harcolni kell az import gyümölccsel és az állam sem támogatja őket.

Címkék: Erdei Kálmánné, Harangozó Margit, Horváth Kálmán, őstermelő, dinnye, gazdaság