Országosan több mint 187 000 hektár árpa, mintegy 1 millió hektár búza és 260 000 hektár repce és mintegy 360 000 hektár egyéb kalászos betakarítása van folyamatban. Az idei év időjárása nem kis gondot okozott a növénytermesztésben az ország egyes területein jelentkező árvíz, a belvíz, a talajok vízzel történt telítődése mind, mind hátráltatták a munkát, a növényvédelmi kezeléseket.

A termésátlag a fenti okokból kifolyólag nem lesz jó, a kiesett területeken nem lesz hozam, így országos szinten alacsonyabb termény mennyiséggel kell számolni és a minőséggel is problémák várhatók. Az aratás során figyelemmel kell lenni a gazdálkodóknak a tűzvédelmi és megelőzési előírásokra is, többek között a kézi porral oltó tűzoltó készülék meglétére, a szikrafogók ellenőrzésére, a védőszántás elkészítésére, azonban mindenki együttműködése fontos a biztonságos munkavégzéshez.

A közutakon a betakarítás idején az utazók többször találkozhatnak gabonaszállító, pótkocsit vontató mezőgazdasági vontatókkal, a betakarítógép vágóasztalát maguk mögött pótkocsin vontató arató brigádokkal.

Bár az útvonal engedélyek szükségességének problematikája továbbra sem oldódott meg az előző évekhez képest sem, és egyre több termelő váltja ki az útvonalengedélyt, ettől sem a közutak nem lettek jobb állapotúak, szélesebbek, sem az ott utazók nem tudnak arról, hogy mikor várható vonulás.

A Magyar Agrárkamara ezért kéri minden, a közúton közlekedőt, hogy legyenek figyelemmel, türelemmel, megértéssel a nemzetgazdaság szempontjából is fontos munkát végző aratókra és amennyiben lehetséges előzékenyen engedjék közlekedni a betakarító konvojokat. A nehezen belátható útszakaszokban, az erős kanyarokkal tűzdelt utakon legyenek elővigyázatosak, nehogy egy lassan haladó túlméretes járművet beérjenek, illetve azzal szembe találkozzanak.

A tűzmegelőzés szempontjából kérjük, hogy égő cigarettát, gyufát ne dobjanak ki az autók, vonatok ablakain, mivel a keletkező táblatüzek óriási károkat okozhat a mezőgazdaságból élőknek.

Címkék: közúton közlekedők, Magyar Agrárkamara, gazdaság