Kötődési problémák voltak, a fürtszám megvolt, de gyakorlatilag kevesebb a bogyószám - mondta el a KaposPontnak .Buzássy László, a Balatonlellei hegyközség hegybírója.

Egy chardonnay ültetvényen Balatonlelle határában szemlélődve ritkás fürtökkel találkozott stábunk. A szél a friss hajtások harmadát is letörte. Ezeken már semmi nem terem. Buzássy László szerint 20-25% a veszteség a dél-balatoni borvidéken. És ezt már nem tudják behozni. Buzássy László hozzátette: egyetlen lehetőség, hogy a fürtöket meg kell védeni, ami nagyon nehéz, ugyanis borzasztó magas a páratartalom. Sokáig nem is tudtak a gazdák a szőlőbe menni, ezért sok ültetvényben félméteres a gaz. De eddig sikerült a gombás betegségeket legyőzniük.

A lellei Bujdosó Pincészettől a rossz idő miatt jóval kevesebb bort vittek el a balatoni éttermek. Bujdosó Ferenc elmondta: az egész tavaszra, a nyárra is a szélsőséges jelző a megfelelő, ahogy az ember a forgalmi adatokat nézi, sajnos a 2005-ös fekete évhez hasonlítható eddig, legalábbis a június így alakult, és hát ugyanez vonatkozik a szőlőtermesztésre is.

A borászmérnök hozzátette: optimisták, mint minden gazda, csak úgy lehet ezt az időszakot túlélni. De valószínűleg már most több tízmilliós a dél-balatoni bortermelők, szőlőtermesztők vesztesége. A nehézségek miatt egyébként már a korábbi években is sokan feladták, ezen az ültetvényen például kukoricát vetettek a kivágott szőlő helyére.

Címkék: kevesebb, termés, szőlő, időjárás, gazdaság