A fejlesztést az önkormányzat támogatja, a helyi fürdőegyesület szerint viszont a helyenként 25 méter magas épületek - toronyházak, ahogy ők hívják - nem illenek a település tájképébe. Ezért a korábbi elvi építési engedélyt meg is torpedózták. A beruházó a múlt héten újra megkapta első fokon.

balatonszemes_szalloda

Egy 70-es években épült kemping Balatonszemesen. Ide tervezik az apartmanhotelt. - Nem a legjobb valóban, de nagyon sokan vannak, akik szívesen jönnek ide - mondja egy kempinglakó.

Ez a férfi 42 éve minden nyarát itt tölti. A polgármesternek is elmondta: tiltakoznak a kemping megszüntetése ellen. Aláírásokat is gyűjtenek. Az ívet sátrában őrzi.

- Akiket itt lát, ők mind a barátom, és régóta, ezek családok, akik több évtizede együtt tartunk, és itt a kempingben nyaralunk. Szeretnénk továbbra is maradni. Ennek a kempingnek a jellege, a barátságossága, a vízparti közelsége szinte megfizethetetlen a számunkra - mesélte Kun Miklós.

A polgármester azt mondja: a barakképületekből álló kemping elavult, ezért ők örülnek a fejlesztésnek. - Én arra törekszem, hogy egyfajta megállapodás legyen, békességet szeretnék teremteni, de összességében szeretném, és fogom is támogatni a beruházást - reagálta Takács József.

A kemping mellett működő üzletek tulajdonosai is félnek a fejlesztéstől, a rendezési terven ugyanis egy 24 méter széles út szerepel, a boltok helyén. - Nekünk itt a magántulajdonnak a vége, itt a telekhatár, innentől megy ki 24 méterre az út - mesélte Bari Lajos.

A fürdőegyesület vezetőjét külföldön, telefonon értük el. Czirják Mariann elmondta: a helyenként 25 méter magas épületek nem illenek Balatonszemes tájképébe. - Az egyesületünk egyik alapcélja az épített és természeti környezet védelme, azért mi úgy érezzük, hogy ez ellen mindent meg kell tennünk, hogy ne kerüljenek toronyházak, hogy ne kerüljünk Lelle vagy Siófok sorsára, hanem Szemes maradjon meg egy családbarát zöldövezeti település - mondta Czirják Mariann. Az ellen nincs kifogásuk, hogy 3 szintes épületek álljanak itt - tette hozzá az elnök.

Az SCD Group kommunikációs igazgatója azt mondta: szerintük a beruházás előnyös Szemesnek, munkahelyeket teremt, és adóbevételt hoz. Emellett kategorikusan cáfolta: nem építenek toronyházakat. Elkán Péter szerint továbbá előzetes látványtervükön is látszik: az apartmanhotel épületegyüttese illik a tájképbe. A Balatoni Területi Tervtanács is dicséretesnek tartja a tervet. - A parti út felől és a víz felől is kb. 20-25 méter magas lombkoronaszinttel rendelkező fák állnak, nem fogunk panorámát elvenni, másrészt sem a víz felől, sem a település felől ezek az épületek nem fognak látszani - tette hozzá Elkán Péter.

Egy parti sétányt is kialakítanak a kikötőtől a szabadstrandig, ami eddig nem volt Szemesen - tette hozzá Elkán Péter. A focipályát is meghagyják.  Múlt héten egyébként újra megkapták az elsőfokú elvi építési engedélyt, amit tavaly megfellebbezett az egyesület, ezért nem indult el a fejlesztés.

Címkék: Elkán Péter, Bari Lajos, Takács József, szabadstrand, Balatonszemes, kemping, gazdaság