A Balatonnál az árvaszúnyogok is tömegesen megjelentek: az éttermekben, büfékben jelentősen csökkent az esti forgalom a kis zöld rovarok miatt.

Gulyás Ottó a közeli társasüdülőben lakik. Azt mondja: elviselhetetlenül sok az árvaszúnyog. - A falakon, a plafonokon megragadnak, és egy-két lapáttal naponta össze tudunk söpörgetni.

A kis zöld szúnyogok rajokban repülnek be a nyaralókba is. De a parton is rengeteg van. Egy lellei büfében már elmaradnak a vendégek a sok szúnyog miatt - mondta kamerán kívül a tulajdonos. A fonyódi soron is mindenki erre panaszkodott.

Pontos Patrik: - Fagyit azt volt olyan is, hogy már egyáltalán nem adtunk ki emiatt, lezártuk a hűtőt, lekapcsoltuk a villanyokat, konyhában lekapcsoljuk a villanyt, hogy ne menjen be, mert ugye reggel pluszmunka föltakarítani őket, és a vendégeket is zavarja, poháralátéttel adjuk ki az italokat, hogy ne menjen bele.

A vérszívó szúnyogból is annyi van, hogy a nyaralást zavarja, mondja ez a lány.
Molnár Ágnes: - Volt olyan, hogy éjszaka akartunk fürdeni a Balatonban, de öt perc után meggondoltuk magunkat, hogy inkább mégse.

Idén eddig már négyszer irtották a szúnyogokat a Balaton-parton. Sáringer-Kenyneres Tamás vezető, balatoni biológiai szakértői csoport: Olyan mérhetetlen mennyiségű szúnyog rajzik ki a csapadékos időjárás után a háttérövezetekből, hogy szinte azt mondom, hogy egy szélmalomharcot vívunk, hogy megőrizzük ezeket a turisztikai területeket, viszonylag mentesen.

Az árvaszúnyogokat viszont nem céljuk irtani - mondta a szakértő. Azok ugyanis a Balaton iszapjában élnek, és káros anyagokat vonnak ki a vízből, amikor kirepülnek. Csütörtökön este újra felszálltak a szúnyogirtó repülők a parton, három napig tart a permetezés. Kaposváron is este szórják ki a permetszert.




Címkék: Pontos Patrik, Molnár Ágnes, Sáringer-Kenyneres Tamás, Gulyás Ottó, szúnyog, Balaton, Kaposvár, gazdaság