Közben épül a Desedát megkerülő út első szakasza, Kaposfürednél pedig készül egy alagút a kerekeseknek. Somogyban egyébként alig van bicikliút, mondják azok akik ezzel járnak.

bringaút2

A Deseda toponári oldalán gőzerővel zajlik a munka. Első szakaszát építik annak a bicikli útnak, ami megkerüli majd a tavat. Augusztus végére készül el. A második része a híddal jövőre épül meg. Jelenleg ezen az úton lehet kitekernia a tóhoz, de ennél jóval több út kellene. Főleg a belvárosból hiányolják a bicikliutakat a kerekesek.

Például beengedném a sétálóutcába a kerékpárosokat, kijelölve egy sávot, de ettől kezdve rendszeresen ellenőrizni kellene, hogy tényleg betartják-e a 10 km-es sebességkorlátozást - fogalmazott a Meteor egyesület kerékpáros szakosztályvezetője. Detrich István részt vett a fejlesztési egyeztetéseken, amit a város vezetése kezdeményezett. Jelenleg ez a terv a város kerékpárútjainak bővítésére.

Leghamarabb a lilával jelölt szakaszokon oldanák meg a kerékpáros közlekedést. Vagyis elsősorban a belvárosban és a Füredre kivezető úton. A biciklisek véleményét most illesztik a tervekbe. Várhatóan őszre készülnek el.

bringaút

A kerékpárosok egyetlenegyet kértek és nyomatékosan kérték tőlem, hogyha egy-egy traktust megcsinálunk, azt semmiképpen ne szakaszosan építsük. Még akkor sem, ha nem is haladunk olyan gyorsan ahogy szeretnénk - fogalmazott Szita Károly. A polgármester elmondta: a 67-es mellé végig szeretnének kerékpárutat. Erről szerettünk volna többet megtudni, ezért hét elején megkérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlsztési Ztr-t, ám ott személycserék miatt csak hét végére ígérek választ.

Kaposfürednél már épül az elkerülő út. Ahol most az autók járnak, ott mennek majd a biciklisek jövőre. A megyében egyébként alig találni bicikliutat. A Balaton partján végig van kerékpárút, vagy biciklibarát út, ahol amúgy van autósforgalom. Emellett Siófokon, Nagyatádon, Marcaliban és Kaposváron találni néhány kilométernyit. Siófoktól Balatonszabadig egy 11 km-es szakasz vezet, valamint Kaposmértőtől Bányáig biciklizhetnek a túrkedvelők. Ezeken kívül csak néhány rövidebb bicikliutat találni.

Címkék: Detrich István, kerékpárút, Szita Károly, gazdaság