Akik mégis útnak indulnak, ezer eurónál nem költenek többet. Porec, égszínkék tenger, vakító napsütés. Mindez hat órányi autóútra Kaposvártól. Mégis sokaknak egyre távolabbinak tűnik.

POrecs

Egyre több somogyi dönt úgy, hogy közelebbi helyet választ magának. Sőt, minden második család egyáltalán nem megy nyaralni a Turizmus Zrt. felmérése szerint. Aki teheti, az is szinte mindenen spórol. Jóval kevesebben utaznak irodán keresztül, inkább egyénileg vágnak útnak. Ellátást nem kérnek, saját maguk főznek és a fakultatív programokat sem veszik igénybe.

- Nagyban megváltoztak a nyaralási szokások az utóbbi években. A korábbi két-három hetes nyaralások helyett csak azt engedhetik meg, hogy pár napra maradjanak távol a munkahelyüktől - közölte Máté Andrea, a Quaestor kaposvári irodavezetője.

Ráadásul idén még a tehetősebbek is odafigyelnek a kiadásokra. A luxus szállodákról nem mondanak le, de egzotikus utak helyett közelebbi hotelekben pihennek, tette hozzá az irodavezető. Ez elsősorban az árfolyamingadozás miatt van. Az euró két év alatt 50 forinttal lett drágább. A horvát kuna ára is 30%-kal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy ugyanazért a nyaralásért több tízezer forinttal kell többet fizetni most. És akkor a benzin és az élelmiszerek árának drágulását nem is számoltuk bele. Ezért sokan a nyaralásra már hónapokkal ezelőtt félretettek.
Most nyáron majdnem ötödével visszaesett a forgalom a pénzváltókban.

- Nemcsak a vásárló ügyfelek száma kevesebb, hanem összegileg is kevesebbet vásárolnak picit, mint a megelőző években. A legtöbben eurót, horvát kunát, szerb dínárt, román lejt és cseh koronát váltanak. Ezekbe a közeli országokba utaznak leginkább - mondta Kiss Kornél, az Excluziv Change régióvezetője.

Címkék: Máté Andrea, Porec, Kiss Kornél, euró, nyaralás, deviza, gazdaság