Heintz Tamás fideszes politikus úgy látja, a patikaliberalizációval a gazdasági szereplők érdeke, nem pedig a betegek gyógyulása lett fontos. Sérült a gyógyszerbiztonság, fellazult a szakmai fegyelem, nem voltak egyenlő esélyei a betegeknek, nem érvényesült a gyógyszerész személyes felelőssége, a városokban pedig hegyén-hátán jönnek létre új gyógyszertárak, miközben az ellátás színvonala romlik - sorolta a képviselő az említett jogszabály szerinte súlyos következményeit. A balliberális koalíció "politikai kalandorok kénye-kedvének szolgáltatta ki a gyógyszerellátást" - összegezte véleményét Heintz Tamás, hozzátéve, hogy a betegellátás és a gyógyszerellátás javításáért azonnali változtatásra van szükség.

A kormány ezért az első intézkedések között hozzányúlt a gyógyszerellátás szabályozásához, az új szabályozáshoz, annak előkészítéséhez azonban idő kell, a jogalkotási program szerint ez legkorábban ősszel történhet meg - mondta. Heintz Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, a "további károkozást" addig is meg kell akadályozni: le kell állítani a patikalétesítést és a patikafúziókat is. A kormány pénteken nyújtotta be a parlamentnek azt a javaslatot, amely egyebek mellett rendelkezik a 2011. január 1-jéig átmenetileg tartó gyógyszertár-létesítési moratóriumról.

Ennek lényege, hogy jövő év január 1-jéig közforgalmú gyógyszertár létesítését az egészségügyi államigazgatási szerv csak olyan településen engedélyezné, ahol a moratórium idején közforgalmú gyógyszertár megszüntette működését, és a településen nem működik patika. A módosítás nem érinti az intézeti, a fiók- és a kézi gyógyszertárak alapítására vonatkozó szabályokat.

(Forrás: www.fidesz.hu)

Címkék: Heintz Tamás, patika, törvény, MSZP, Fidesz, gazdaság