Csütörtöktől nem lehet jelzálogjogot bejegyezni devizahitelekre, csak forintalapúakra. A svájci frank növekvő ára miatt egyre többen kérnek segítséget a növekvő részletek törlesztéséhez.
A kormány az energiaárakat is befagyasztotta, míg áttekintik az árképzési rendszert. Csütörtöktől azonban olcsóbb a villamos energia.

Megszűnt az öröklési- és ajándékozási illeték fizetési kötelezettség az egyenes ági rokonok között július 1-től.

Felfüggesztik a családi pótlék folyósítását, ha a tanköteles gyermek 50 óránál többet hiányzik. Ezt a jegyző feladata, először 10 óra hiányzás után figyelmeztetik a szülőt.

Július 1-től újra a helyi önkormányzatok szedik be az iparűzési adót az Apeh helyett..
Csökken a képviselők száma az önkormányzati testületekben, mérettől függően harmadával illetve felével. Kaposváron ősztől 28 helyett csak 17-en lesznek. A kisebbségi önkormányzatokban pedig legfejlebb 4-en.

A mezőgazdasági káralapba a változás miatt továbbra is fizethetnek a termelők, így kártalanítást is kapnak. Eddig csak június 30-ig adhatták be a pénzt.

Július 1-től nem tehet KRESZ vizsgát az, akinek nincs meg a 8 általános végzettsége. Erről még ez előző kormány döntött. A szakemberek szerint a fiataloknál jó a döntés, az idősebbeknél gondot okozhat.

Életbe lépett a három csapás: szigorúbban büntetik a többszörösen visszaeső bűnözőket. Aki háromszor követ el személy elleni erőszakos bűncselekményt, kétszer annyit kap, mint a törvényi plafon.

Címkék: Július 1., öröklési adó, Apeh, Kresz, változások, gazdaság