Most a bíróság által kijelölt gondnok irányítja a falu pénzügyeit. Minden önkormányzati értéket elárvereznek. A polgármester azt mondta: nem lát kiutat a csődből. Csak iratokat tartanak a nemsevidi önkormányzat páncélszekrényében. Pénz már nincs.

csod

Csődben van a falu. Hogy miért, arról megoszlanak a vélemények. Egy szennyvízberuházáshoz felvett hitel futtatta zátonyra a falu hajóját. A svájci frankban felvett hitel részletei óriásira emelkedtek. Mára már a 830 fős falu minden egyes lakójára 1 millió forint felvett kölcsön jut.

A polgármestert tavaly választották meg, a hitelt még 2006-ban vették fel. A falu első embere azt mondta: görcsösen próbálta életben tartani a községet, de már nincs tovább. A bankkal is tárgyalt, de nem engedik el a kamatokat. Csak ez másfél-két millió forint negyedévente.
Ezután a törvény szerint csak a legszükségesebbeket fizeti az önkormányzat: az iskolát, az orvost, a szociális kiadásokat. Minden más kiadásba beleszól a gondnok.

A bíróság a napokban rendelt ki gondnokot a faluba.
Vagyis eladó a falu - az árverezhető vagyon, az ingatlanok is kalapács alá kerülhetnek. Ez azonban csak jelképes érték, mondta a polgármester.

Címkék: csődben, Nemesvid, bíróság, gazdaság