Sokan utolsó nyaralásukat töltik itt Fonyódligeten, árulják az ingatlanukat. Már nem tudják az épületet rendszeresen karbantartani. A fiataloknak pedig nem kell. Sok ilyen ház van a Balatonon- mondja az ingatlanos. Nemrég még a külföldiek sorra vették a nyaralókat. Most inkább megszabadulnának tőlük. Az elmúlt években rengeteg nyaralót kínáltak a Balatonon. A válságban még féláron is hozzá lehetett jutni, de még úgy sem tudták eladni. Ez a tendencia megállt. Sőt, a városokban még egy kicsit fel is lendült a piac.

balatoni ingatlan elado

A legtöbben az olcsó, kicsi nyaralókat keresik valamint a nagyon drága, több tízmillió forintos exkluív ingatlanokat. Ezeket még mindig olcsóbban meg tudják venni. Bors István, a fonyódi Alfa Holiday Utazási és Ingatlaniroda ügyvezetője elmondta: a nagyobb házaknál van az, változatlanul nagyobb családi házaknál, hogy 20-30 vagy még régebbi építésű, hogy azoknál 20-30% árveszteséggel kell kalkulálni az eladóknak. Balatonfenyvesen épp a középkategóriásokra van kereslet. 20 milliónál értékesebb ingatlant egyszerűen nem lehet eladni. A legtöbb ingatlantulajdonos nagykanizsai, kaposvári, pécsi vagy budapesti. A nyaraló gondozása komoly terhet jelent nekik. A rendszeres utazás is sokba kerül, ezért inkább árulják a házakat.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szerint egyre több a gondozatlan ingatlan, egyre többön kint van az eladó tábla. A polgármester reméli ez a folyamat hamarosan megfordul, és nem lesz ennyi ingatlan. Továbbá hozzáteszi: az a baj, hogy nyaralót hitelre nem vesz senki. Készpénze pedig kevés embernek van.

Címkék: balatoni ingatlanok, eladó, olcsó, gazdaság