globalizáció


Az emberek többsége úgy gondolja, hogy összességében előnyös számára a globalizáció, és hogy a külföldi cégek befektetései elengedhetetlenül fontosak a gazdasági növekedéshez - derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből, amelyet a canada.com számára a torontói G20-csúcs kapcsán készített a piackutató cég. A világ GDP-jének 75 százalékát képviselő 24 ország közel 19 ezer felnőtt lakosának megkérdezésével készült májusi kutatás szerint 66 százaléknyian vélik úgy, hogy összességében hasznos a világ számára a globalizáció. A magyarországi megkérdezetteknek azonban csak a 47 százaléka vélekedik így.

A globális kereskedelem előnyeiről a válaszadók 88 százaléka - a magyarok 87 százaléka - meg van győződve.

A felmérés szerint 82 százalék egyetért azzal, hogy a nemzetközi vállalatok befektetései szükségesek országuk gazdaságának növekedéséhez, és csak 39 százaléknyian szeretnék, hogy kormányuk korlátozza a külföldi cégek befektetéseit, még akkor is, ha ez kevesebb munkalehetőséget eredményez. Magyarországon a válaszadók 78 százaléka szerint fontosak a multinacionális vállalatok befektetései, 42 százalék viszont korlátozná e cégek befektetéseit.
Az előnyök ellenére a világ lakosságának többsége szerint ezek az óriási, illetve külföldi vállalatbirodalmak nagyobb hatalommal bírnak, mint a kormányok, és túl nagy a politikai befolyásuk. A megkérdezettek háromnegyede véli úgy, hogy a kormányuknak sokkal határozottabban kellene szabályozniuk a nemzeti és multinacionális vállalatok tevékenységét. Magyarországon 78 százalék az így gondolkodók aránya.

Átlagosan 76 százalék úgy véli, hogy a kormányuknak kontroll alatt kellene tartani az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások árát. A magyar válaszadók 76 százaléka vélekedett így.

Címkék: globalizáció, Ipsos, GDP, gazdaság