főtér

Németh Rudolfné örül, hogy kaposvári lakosként kevesebb közüzemi díjat kell fizetnie. Kaposvár lett a legolcsóbb magyar nagyváros, a közüzemi díjakat tekintve. Kaposváron kell a legkevesebbet fizetni a szemétszállításért. Ez az önkormányzat évi 121 millió forintos támogatásnak is köszönhető. Szolnokon például ennél három és félszer többe kerül egy ürítés. Lakossági vízdíjakban is olcsó a somogyi megyszékhely. Csak Békécsabán kell ezért többet fizetni. Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: 2010-ben Kaposvár megyei jogú város önkormányzata befagyasztotta az árakat. Díjemelésre nem kerül sor. A mai sajtótájékoztatón elhangzott: az országban szinte minden nagyvárosban többe kerülnek a közüzemi szolgáltatásokért. Összeségében Kaposvár a legolcsóbb magyar nagyváros. Debrecen pedig a legdrágább. A város arra törekszik, hogy ez így is maradjon.

Szita Károly hozzátette: közösségi tulajdonban vannak a közszolgáltató cégeink. Nem azt az esztelen pirvatizációt csináltak, amit az elmúlt évtizedben tapsztaltak az országban. Befagyasztja a közszolgáltatások díjait idén Kaposvár, annak ellenére, hogy a somogyi megyeszékhely a 23 megyei jogú város közül jelenleg is a legalacsonyabb árakat nyújtja az itt élőknek. Szita Károly polgármester péntek délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta: az önkormányzat stratégiai fontosságúnak tartja a közműcégek közösségi tulajdonban tartását.

Önkormányzati tulajdonban van például a tömegközlekedés is. Az ország 13. legolcsóbb bérletével lehet utazni Kaposváron. Ehhez 318 millió forint támogatást ad a város. Pécsen a busz 10%-kal, Nyíregyházán 30%-kal drágább. De a kismamák és a 65 év felettiek ingyen utaznak itt. Sírhely megváltásért hatodannyit kell a somogyi megyeszékhelyen fizetni, mint például Szegeden. Parkolásban az ötödik helyen áll a város. A távhő árakban pedig a harmadik. De a távfűtés díját tovább mérsékelné Kaposvár, mondta a polgármester. A gáz helyett átállnának az alternatív energiára. A díjakról bővebben a kapos.hu internetes honlapon olvashatnak.

Kaposvár 15 évvel ezelőtt még a legdrágább városok közé tartozott. Akkor tűzte ki célul a város vezetése, hogy megvásárolja azokat a cégeket, amelyek a mindannyiunk életét befolyásoló szolgáltatásokat nyújtják. Azóta sikerült elérni, hogy a közszolgáltatást végző cégek mára önkormányzati, vagyis közösségi tulajdonban vannak. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy a város alternatív energiaforrások felhasználásával képes a továbbiakban is csökkenteni az árakat. Ez várható például a távfűtés terén is, hiszen a hamarosan felépülő biomassza erőmű olcsóbban adja az energiát, mint az E.ON.

Összehasonlítva az önkormányzati lakások bérleti árait, a víz- és csatornaszolgáltatás, a távfűtés, a szemétszállítás, a kéményseprés, a parkolás, a tömegközlekedés, a temetkezés kaposvári díjait a többi megyei jogú város áraival, egyértelműen kiderül: összességében Kaposváron kell a legkevesebbet fizetni ezekért a szolgáltatásokért.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: legolcsóbb, közüzemi díjak, Kaposvár, gazdaság