Kaposváron mintegy 30 csípést regisztráltak óránként a szakemberek, a Balaton déli partján átlagosan hetvenet, míg az északin száz felett is lehet az egy főre jutó csípések száma.

A szeles iső miatt azonban nincs értelme permetezni. A szert elfújja, a szúnyogokat pedig idehozza a légmozgás. Kaposvár környékén sok a vizes terület: a Kapos-völgye, a Deseda, az Orci-patak környéke. A vérszívókat a szél akár 20-30 kilométerre is elutaztatja. Így hiába a légi permetezés, mert az elpusztított helyére újak jönnek.

- Az előző irtás - szintén az időjárás miatt - nem volt eléggé hatásos - közölte Hartner Rudolf, a kaposvári Városgondnokság vezetője. - Magyarországon még nem megoldott a biológiai irtás, amelyik közvetlenül a vízben lévő lárvákra hat. Így egyelőre kivárunk.

Hartner Rudolf szerint még mindig jobb helyzetben vagyunk, mint azon a környéken, ahol 200 csípést mérnek óránként. Egy kaposvári irtás 2-2,5 millió forintba kerül, ezért jól meg kell gondolni, mikor szórják ki a szert.

A Balatonnál hasonló a helyzet. Már kiadták az irtási engedélyt. Június 24-27. között az időjárás függvényében bármikor elvégezhetik a permetezést. Valószínűleg vasárnap este lesz megfelelő repülési idő. Ha ekkor alkalmatlan, akkor 28-30 között tartalék időpontot jelöltek ki - tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője. Itt 8-9 millió forintba kerül egy légi permetezés, amely az egész Balaton parti sávját érinti. Igaz, mindössze 250 méteres sávban. Ráadásul itt is vannak tiltott területek, például a tájvédelmi körzetek, valamint a Szigligeti öböl és a Tihanyi félsziget egy része.

A szer egyébként a vérszívó és az árvaszúnyogokat is öli. Bár utóbbiak hasznosak, sok kellemetlenséget okoznak a nyaralóknak.

Címkék: szúnyogirtás, gazdaság