osszedolt hazak

- Nem messze lakik ide a nővérem, azoknál vagyunk, ott alszunk, nappal vagyok itthon - mondja sírva a szentgáloskéri Dávid Elekné, aztán behív minket a házába, ahol a fiával lakik. A májusi nagy viharban kidőlt az épület északi oldala. Annyira fújta a szél és verte az eső, hogy nem bírták a téglák.

- 17-én hajnalban, mert korán kelő vagyok, fölébredtem, és hallom, hogy potyog a fal. Akkor szóltam a fiamnak, hogy kelj fel, mindjárt kell szólni valakinek.

Kőműves ismerősük azonnal idejött, és aládúcolta a házat. A rokonoknak köszönhetően pedig három hét múlva már újra volt fal.

Néhány utcával arébb egy másik, szinte új ház téglái sem bírták az orkánt és az esőt. A tulajdonosok nem tudták elkezdeni a felújítást, mert nem fizet a biztosítójuk. Azzal indokolták: aláázik, mert nincs csatorna és egy nagy gödör is van a ház mellett. Félmillióba kerülne a felújítás, de nincs rá pénzük.

- Anyagilag nem igazán állunk jól mostanában, úgyhogy nem tudom mi lesz vele, fogalmam sincs. Itt a gáz is rajt, úgyhogy nem tudom, mi lesz vele - mondja Stickel Béláné.

Nem messze egy vályogház életveszélyessé vált. Szabályosan lefolyt a fala. Egy idős, beteg néni lakik benne. Most kórházban van.

Két házat azért sikerült megvédeni a víztől Szentgáloskéren. A falun átfolyó kis patak áradt meg két hete. Homokzsákokból építettek gátat a házak köré.

Egerszegi Ferenc polgármester azt mondja: náluk négy ház sérült meg a rendkívüli időben.

- Az önkormányzat pénzben is tudott segíteni, az önkormányzat módja szerint, amely keveset tudtunk azért adni, tudtunk homokot, cementet, meszet biztosítani számukra, egyelőre ennyivel tudtuk megoldani.

A megyében összesen 36 ház dőlt össze, vagy rongálódott meg. Nagy részében laktak, 30 embernek végleg ki kellett költöznie.

- Ilyen az elmúlt időszakban, amióta én a tűzoltóságon dolgozom, nem fordult elő, évente egy-két lakóépület összedőlésével szoktunk találkozni - mondja Horváth Jenő, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Sokan a rokonaiknál laknak, egy kürtöspusztai családot átmenetileg a művelődési házban helyeztek el.

Címkék: árvíz, somogy, időjárás, gazdaság