gáz


Az orosz Gazprom már a szokásos 60 százalékára csökkentette földgázexportját Fehéroroszország számára - közölte a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller szerdán a NTV televíziónak nyilatkozva. Előzőleg, kedden délelőtt csökkentette 70 százalékra a Gazprom a földgázszállítását Fehéroroszországnak ottani felhasználásra - ezt akkor is Miller jelentette be, arra hivatkozva, hogy Fehéroroszország nem fizet eleget a földgázért. A vezérigazgató szerdán azt mondta, hogy a tranzitgáz Európa felé zavartalanul, teljes mennyiségben halad Fehéroroszországon át. Keddi jelentések szerint a fehérorosz elnök rendelkezett az Európába orosz gázt szállító vezetékek lezárásáról.

Aljakszandr Lukasenka kijelentette, hogy a Fehéroroszország és a Gazprom közötti konfliktus már "gázháborúvá" nőtte ki magát. Az Európai Bizottság kedden azt közölte, hogy egyelőre nincs hivatalos értesülése a tranzit leállításáról, és az érintett uniós tagországok sem jeleztek zavart. Az orosz-fehérorosz gázvita az uniós gázfogyasztás 6,25 százalékát érintheti, Litvániát, Lengyelországot és Németországot érheti kár.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott keddi, minszki tárgyalásain Aljakszandr Lukasenka hangsúlyozta, hogy a Gazprom 260 millió dollárral tartozik az első félévi gáztranzitért Minszknek, és addig leállíttatja az orosz gáz tranzitját, amíg a Gazprom a kötelezettségét ki nem egyenlíti. Mivel Fehéroroszország tartozása az idei első négyhavi gázszállításokért 192 millió dollár, így a különbözet mintegy 70 millió dollár Fehéroroszország javára - közölte Lukasenka.

Címkék: Litvánia, Szergej Lavrov, Alekszej Miller, Lengyelország, Európai Bizottság, Aljakszandr Lukasenka, Gazprom, Németország, gazdaság