A Dunán a hétvégi csapadék hatására kisebb árhullám indult el, Nagybajcsnál elsőfokú készültség feletti vízszinten éjfélkor tetőzött a folyó, Komáromnál kedden érheti el az első foknak megfelelő szintet. A Tiszán a vízállás Dombrád és Tokaj között enyhén emelkedett, alatta apad. A Hármas-Körös alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt első- és másodfokú készültségi szint felettiek a vízállások - áll a közleményben.

A legkritikusabb helyzet a Tolna megyei Bátaszéknél alakult ki, a települést a Lajvér-patak és a Kövesdi-víz is fenyegette. A patak árvize a város feletti mezőgazdasági területen ellapult. A Kövesdi-víz lefolyásának segítésére a vízügyi igazgatóság nagy teljesítményű szivattyút állított üzembe, ezzel több utcát védtek meg az elöntéstől.

Az Ipoly szlovák vízgyűjtőjét vasárnap nagy mennyiségű csapadék érte, heves, de gyors és utánpótlás nélküli áradás indult el a betorkolló patakokon. Az árhullám kedd hajnalban tetőzött a Nógrád megyei Ipolytarnóc térségében, lentebb kissé meghaladta az elsőfokú készültségi szintet.

arvizvedelem

A Kapos a hétvégi és a hétfői heves esőzés miatt végig árad, Kurdnál meghaladta a harmadfokú készültség szintjét, tartósan magas vízállások várhatók.

A Zagyva árad, Hatvan és Szentlőrinckáta között meghaladta a másodfokot, az alsó szakaszon a vízállások - a Tisza visszaduzzasztó hatása és a felső tározók egyenletes ürítése miatt - meghaladják az első fokot.

A Hortobágy-Berettyón a felső szakaszon harmadfokú, az alsón elsőfokú a készültség.

Címkék: árvízvédelem, készültség, gazdaság