Az unió hozzon létre és finanszírozzon egy speciális, a természeti csapások okozta károk kezelését szolgáló agráralapot, amely például a Visegrádi Négyek országaiban az idei árvíz és belvíz okozta óriási problémát is kezelni lenne képes. Emellett kérik az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy az agrárreform során szüntesse meg a régi és az új tagállamok közötti különbséget – többek között erről határoztak a cseh, a szlovák, a magyar és a lengyel agrárkamarák képviselői legutóbbi ülésükön – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

A Visegrádi Négyek (V-4) agrárkamarái legutóbbi ülésüket Kijevben tartották. A tárgyaláson, mint házigazda az ukrán agrárkamara is részt vett. A kamarák képviselői szerint az éghajlatváltozásból eredő óriási esőzések nemcsak a mezőgazdaságot veszélyeztetik, hanem egyes térségekben akár a vidékfejlesztési törekvéseket is keresztül húzhatja. Egyes térségek szinte ellehetetlenedtek, nagy kiesések várhatók a gabonatermesztésben, növénytermesztésben, állattenyésztésben. Ezért a kamarák kérik az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy speciális kockázatkezelési alapot, amely fedezné a természeti katasztrófák okozta károkat. Továbbá a V-4-ek kamarái ismét felkérik az uniós döntéshozókat, hogy gyorsítsák fel a Közös Agrárpolitika eszközein folytatott munkát, amelyek segíthetnek csökkenteni a fenti extrém tényezők hatásait.

A V-4-ek megvitatták az új EU tagállamok nem-kormányzati agrárszervezeteinek találkozóján elfogadott Nyilatkozatot. A V-4 országok agrárkamaráinak képviselői ismételten és nyomatékosan kérik az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy a KAP-reform szüntesse meg a régi és az új tagállamok közötti különbséget. Egyenlő elbánást és a közvetlen támogatások egyenlő szintjét kérik 2014-től az Európai Unióban, valamint a történelmi referenciák eltörlését.

A V-4 országok agrárkamarái és ukrán kollégáik között szóba került az ukrán agrárpolitika közelítése a WTO és az EU követelményeihez, a tudományos és oktatási intézmények között már meglévő kapcsolatok továbbfejlesztése, a vidéki tudományos és oktatási folyamatok, támogatási rendszerek fejlesztésének szükségessége.

Címkék: gazdaság