Két hét múlva, július 1-jétől már ellenőrzik a földhivatalok és a jegyzők a kül- és belterületek parlagfűvel való fertőzöttségét. Június 30-ig a területet használóknak, tulajdonosoknak el kell végezniük az első kaszálást, azonban a bel- és árvíz miatt sok helyen ezt lehetetlenné megtenni.

Törvény és kormányrendelet írja elő, hogy a földterületeket a használójuknak olyan állapotban kell tartania, hogy ott a parlagfű virágai ne fejlődhessenek ki a vegetáció következő szakaszaiban sem. A gyakorlatban ez az első június végétől a fagyokig tartó folyamatos kaszálást jelent. A korábbi évek adatait és a jelen helyzet műholdas felvételeit felhasználva a Földmérési és Távközlési Intézet (FÖMI) úgynevezett parlagfű veszélyeztetettségi térképet készít. Ezen bejelölik azon helyeket, ahol bizton lehet számítani nagyobb fertőzöttséggel.

parlagfu

Amennyiben a földhivatalok, vagy a jegyzők olyan területet találnak, ahol láthatóan nem végezték el a védekezést, arról jegyzőkönyvet készítenek, melyet elküldenek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak. Az MgSzH pedig elrendelheti akár a közérdekű védekezést is, amely kényszerkaszálást jelent. Erről sem kell értesíteni az adott terület gazdáját, akinek viszont tűrnie kell a kényszerintézkedést, bírságot kell fizetnie, melyet a gyomosodás mértékétől és a terület nagyságától függően 15 ezer és 5 millió forint között állapít meg a hivatal a 194/2008 (VII.31.) számú Kormányrendelet szerint. A kényszerkaszálás költségeit is ki kell fizetnie a gondatlan gazdának.

Az MgSzH ráadásul a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak is értesítést küld, amely akár agrártámogatások csökkentéséről, esetleg megvonásáról dönthet. Ez az év azonban sok gazdálkodónak, földtulajdonosnak eddig csak kárt okozott az ár- és belvizekkel, az átázott talajokkal. E több százezer hektárt kitevő területeken ugyanis nemhogy a parlagfű elleni kaszálást nem tudják elvégezni, de még az életbevágóan szükséges permetezéseket sem, mert egyszerűen járhatatlanok a területek! Emiatt viszont a parlagfű elleni védekezésről szóló jogszabálynak sem tudnak eleget tenni. A Magyar Agrárkamara más agrárszakmai szervezetekkel közösen felkérte az agrártárcát, hogy a vis maior helyzetnek megfelelően járjon el a parlagfű elleni védekezést illetően is– olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

 

 

 

Címkék: gazdaság