A szakszervezetek szerint a lépés leértékeli az érintett szakmákat, és csak a nagy hipermarketek érdekét szolgálja, a kereskedők szerint viszont az új előírások megfelelnek a piaci gyakorlatnak.

A harmincezer kiskereskedelmi alkalmazott szembesülhet rövidesen azzal, hogy munkáltatója immáron csak minimálbért köteles neki kifizetni, ami tizenhatezer forinttal kevesebb, mint a 89 ezer 500 forintos szakmai minimálbér, amire eddig jogszabály kötelezte a kereskedőt. Az előző kormány gazdasági minisztériuma ugyanis az átadás-átvétel körüli utolsó pillanatban módosította a kereskedelmi foglalkozások szakképzettségi követelményeiről szóló jogszabályt, így a jövőben az ágazat munkáltatói zöldség-gyümölcs, illetve ruházati eladónak, valamint papír-írószer kereskedői munkakörökbe azt vehetnek fel, akit csak akarnak.

bevasarlokocsi

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint a szabályozás kifejezetten a nagy multinacionális áruházláncok érdekeit tükrözi, a kereskedők szerint viszont hamis és hangulatkeltő a szakszervezetek „multizása”. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a rendelet főként a kisebb vállalkozásoknak kedvez, amelyek 2007 óta tartó recesszió, illetve a fogyasztást szűkítő kormányzati intézkedések, például az áfa-kulcs tavalyi emelése nyomán már nem tudják kitermelni a szakmai bérminimumot.   

A KASZ-nál egy hónapja értesültek a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról, és közölték: keresik a módját, hogy az új kormánynál felülvizsgáltassák a rendeletnek szerintük a szakmát ellehetetlenítő pontjait.

Címkék: kiskereskedelem, alkalmazott, gazdaság