Autókkal teli az egyik kaposvári bevásárlóközpont parkolója vasárnap délelőtt. A vásárlók egy része örül annak, ha a hét utolsó napján is nyitva vannak a boltok. Sokan ugyanis hétköznap nem tudják a nagy bevásárlást elvégezni, ugyanis nincs ráidejük. Van, aki szerint vasárnap a kereskedőknek is járna egy kis pihenés. Többségében mégis azok a vásárlók vannak, akik igénylik a vasárnapi nyitva tartást. Ez derül ki az egyik közvélemény-kutató cég felméréséből. Eszerint a megkérdezettek 51 százaléka nem ért egyet azzal a kezdeményezéssel, hogy ezen a napon tiltsák meg az üzletek nyitva tartását. 46 százalék azonban egyetért ezzel. Három emberből kettő vásárol vasárnap és minden hetedik kifejezetten erre a napra időzít. 3 év alatt ezerrel csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma Somogyban. És vasárnap már csak a 6300 kereskedő 20-30 százaléka nyit ki.

Kisbolt

Nyers Csaba, a kaposvári Centrum Közért vezetője szerint a magyar kiskereskedők lehetőségei egyébként is be vannak szűkülve, illetve szűkítve a multikkal szemben. Úgy véli, az esetek többségében szükség van arra, hogy ezeken a napokon is nyitva legyenek a kiskereskedők, talán ez tartja még bennük az életet.

A KISOSZ megyei társelnöke szerint viszont szükség van a pihenőnapra. A családok külföldi mintára legalább ezen a napon együtt lehetnének. Kertész Rezső hozzátette: a kiskereskedők szempontjából nagyon sok olyan kisvállalkozó van, aki már 7-8 éve szabadságra nem tudott elmenni. Kénytelen volt ezt a versenyt felvenni a multikkal. A KISOSZ felmérése szerint ez nem járna nagy gazdasági visszaeséssel a hétvégi zárvatartás. A munkanélküliséggel csak a multik riogatnak. Ráadásul a tervek szerint ünnepek előtt a boltok 12 hétvégén nyitva lehetnének.

Címkék: nyitvatartás, KISOSZ, kereskedelem, bolt, hétvége, gazdaság