A légimentők korábban azt kifogásolták, hogy a helikoptereknek otthont adó sármelléki repülőtér üzemeltetője elfogadhatatlan mértékben emelte a bérleti díjakat, sőt már azért is pénzt kér, hogy az orvosok, pilóták eljuthassanak a helikopterhez.

Mentőhelikopter

Az állami tulajdonban lévő Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2007-ben hozta létre központját Zala megyében, a sármelléki, nemzetközi FlyBalaton repülőtéren. Az év eleji üzemeltető-váltás nyomán pénzügyi vita robbant ki: emiatt pedig veszélybe került az évi háromszáz „bevetést” végrehajtó nyolc helikopternek otthont adó bázis jövője.

Kezdetben havi 250 ezer forintot fizettek a reptér korábbi üzemeltetőjének, az ír-magyar Cape Clear Aviaton Kft.-nek (CCA) a hangár, az irodák, a pihenőhelyiségek és a terület használatáért, valamint a kerozinellátásért. Később 225 ezer forintra mérsékelték a díjat, mert akadozott a kerozinkiszolgálás, s emiatt maguk gondoskodtak a helikopter tankolásáról. Tavaly a hangár tetejéről téglák kezdtek hullani. A napokban azonban sikerült mégis megegyezni 150 ezer forintos bérleti díjban.

Címkék: légimentők, Cape Clear Aviaton Kft., flybalaton, sármellék, gazdaság