Tavaly az adóhatóság ellenőrének adta ki magát egy 50 év körüli férfi, és helyszíni bírságot szedett be budapesti üzletekben. Az álrevizor szinte mindent megvizsgált azokban az üzletekben, ahová betért, majd akciója végeztével átlagosan 50 ezer forint alatti helyszíni bírságot rótt ki, amit ott helyben be is szedett.

apeh

A nyár beköszöntével megszaporodnak az árusok, ilyenkor gyakoribb a helyszíni ellenőrzések száma.Sokan azonban nem tudják, hogyan azonosíthatják az ellenőrzést végző személyeket. Az adóhatóság tájékoztatója ismerteti: az APEH revizorok mindig párban járnak, akik az ellenőrzés megkezdésekor kötelesek megmutatni szolgálati igazolványukat, valamint a nevükkel és sorszámmal ellátott hivatalos megbízólevelüket. A helyszíni vizsgálatok során sem eljárási illetéket, sem helyszínen fizetendő bírságot nem szabnak ki, és semmilyen formában nem kérnek pénzt az ellenőrzött adózótól az eljárás lefolytatása közben.

A vizsgálat tényét és a helyszíni megállapításokat több oldalas hatósági jegyzőkönyvben rögzítik, amit a helyszínen az ellenőrzöttnek is alá kell írnia. Amennyiben a revízió során hibát, hiányosságot tárnak fel, akkor a szankcióként kiszabott bírság összegéről, annak megfizetésének módjáról és határidejéről minden esetben határozat készül. A megbízólevél száma alapján, annak valódiságáról is meggyőződhetnek az érintettek, amennyiben felhívják az APEH Ügyintézői Contact Centerét a 06-40/20-21-22 telefonszámon – közölte az adóhatóság.

 

Címkék: gazdaság