Magyarország folyóinak fővédvonalain 2064 kilométer hosszon van védelmi készültség: harmadfokú 796 kilométeren, másodfokú 410 kilométeren, elsőfokú 476 kilométeren.

Jelenleg 3800 vízügyes dolgozik a gátakon. A Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat. Szolnoknál kedden tetőzik a folyó, a beavatkozásoknak és a tározónyitásoknak köszönhetően 40-45 centiméterrel a várt vízszint alatt.

Az előrejelzések szerint újabb árhullám alakulhat ki a Felső-Tiszán lehulló csapadékból. Ez indokolta a tiszaroffi tározó zárását is, mintegy 60 millió köbméter vizet vezettek a 23 négyzetkilométer területű árvízi létesítménybe. Ha arra szükség lesz, további 30 millió köbméter víz tározását lehet itt megoldani, csökkentve ezzel a közép-tiszai térség árvízi fenyegetettségét.

A borsodi térségben a javuló árvízi helyzetnek köszönhetően főleg szivattyúznak a védekezők. A Dunán gyakorlatilag levonult az árhullám. Baján van másodfokú, illetve Mohácson első fokú készültség feletti vízállás.

vihar2

A belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására fokozatosan csökken. Jelenleg 163 ezer hektár áll víz alatt, ebből 79 ezer hektár vetés-szántó, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3-szorosára tehető. A talajok még mindig telítettek, ha újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezik, az elöntött területek nagysága megint emelkedhet.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén folyik belvíz elleni védekezés. Az ország 91 szakaszából összesen 70-en van érvényben belvízvédelmi készültség: 16 szakaszon első fokon, 47 szakaszon másodfokon, 7 szakaszon harmadfokon védekeznek - írja az MTI.

Címkék: borsod, árhullám, árvíz, belvíz, gazdaság