Sokkal több a parlagon hagyott termőföld Somogyban, mint azt gondolnánk. A mezőgazdasági összeírást még alig két hete kezdték, de ez már most jól látszik. Az idősek ugyanis már nem tudják gondozni a földeket. A gazdaságok száma is jóval kevesebb. A Központi Statisztikai Hivatal munkatársai egy hónapon keresztül gyűjtik az adatokat. Ezek elsősorban az uniós pályázatokhoz kellenek.

vetés

Bencze Lászlóné minden délután útnak indul. Ő az egyike annak a 15 ezer összeírónak, akik június elseje óta becsöngetnek minden családhoz. Az összeíróknak nincs könnyű dolguk. Sokszor vissza kell menniük egy-egy lakáshoz, mert a lakók csak késő este vannak otthon.

Gyakran érik őket atrocitások. Két összeírót még a kutyák is megtámadtak. Bencze Lászlóné azt mondja: neki szerencséje van, eddig ilyennel még nem találkozott. Tapasztalatai viszont már vannak az összeírásról.

- Elég sok helyen idős embereket találunk otthon, akik már nem bírják energiával, erővel a gazdálkodást, és így nagyon sok termőföld bizony parlagon marad - fogalmazott Benczéné.

A gazdaság is jóval kevesebb. 20 évvel ezelőtt még több mint 63 ezret jegyeztek Somogyban. Tíz évre rá 10 ezererrel kevesebbet. Azóta nem készült részletes statisztika, ezért pontos adat azóta sincs.

Az állatállomány adataira is kíváncsiak a statisztikusok. Számuk ugyanis drasztikusan csökkent. Húsz év alatt kevesebb mint a felére. Sertésből például feleannyi van, marhából pedig csak harmadannyi.

- Az összeírás célja, hogy pontos és hiteles átfogó képet kapjunk a mai magyar mezőgazdaságról. Ez azt jelenti, hogy valamennyi települést fel kell keressünk. A földhasználatot, az állattartást, növénytermesztést, a mezőgazdasági szolgálatatásokat vizsgáljuk - magyarázta Vörös Ottó a Központi Statisztikai Hivatal elemző-statisztikusa.

Ez egyébként uniós kötelesség is. Az adatokat a támogatási rendszer kialakításánál veszik figyelembe. Az adatgyűjtés június végéig tart. Eredmény jövő tavasszal várható.

Címkék: gazdaság