szegény

Pálmajorban, az ország legszegényebb településén az emberek többségének nincs állandó munkája, főként segélyből élnek. Az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 33 ezer forintot. A településen akad olyan öttagú család, amelyik 70 ezer forintból gazdálkodik egy hónapban és csalángyűjtésből próbál megélni.

Somogy leggazdagabb települése Kaszó. Ám itt sincs kolbászból a kerítés, a 130 lelkes faluba nem jár a busz és a gazdagságnak nyoma sincs. Az egy főre jutó jövedelem ugyan meghaladja a 97 ezer forintot, ám ez még mindig jócskán el van maradva a felcsúti 171 ezer forintos egy főre jutó összegtől.

Hajdú Tibor, a település polgármestere szerint azonban nem reális az a kép, hogy Kaszó lenne a megye leggazdagabb települése. A lakosság fele nyugdíjas, az aktív korúak nagy része pedig az erdőgazdaságnál kap munkát.

Kaposvár a somogyi városok közül az élen jár. Átlagosan 91 ezer forint jut egy emberre a megyeszékhelyen. A listát a városok közül Siófok és Tab folytatja.

Somogy nem más adatait nézve sem túl fényesen szerepel a CID felmérésében. A megyék közül az átlagkeresetek alapján az utolsóelőtti helyen áll, csupán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét előzi meg. Az ország húsz legszegényebb település között hat somogyit is találni: Csurgónagymarton, Csákány, Rinyabesnyő, Visnye, Kőkút és Pálmajor.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: Pálmajor, Csákány, Csurgúnagymarton, Visnye, CID, Hajdú Tibor, Kaszó, Rinyabesenyő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Kőkút, Tab, Somogy megye, Siófok, Kaposvár, gazdaság