Spanyolország után Japánba és Amerikába is visznek az egészséges húsáról ismert fajtából. Az új szerződéseket a napokban írják alá. Itthon azonban csak lassan fedezik fel. Nem ismerik és drágább a hagyományos húsnál.

Mangalica

Skoda Csaba 10 éve tenyészt mangalicát. Rideg tartásban, biogazdálkodásban nőnek fel a fecskehasú és vörös fajták. Szemestakarmány helyett csak füvet esznek, ezért olcsóbb a tartásuk. Húsuk omlósabb. Olyan nyugodtak, hogy a hátukra szóródott gazkoszorút is akár órákig viselik. A telep termelési vezetője azt mondja: a fiadi mangalica külföldre kerül egy húsipari cég közvetítésével.
Skoda Csaba, a fiadi Ökorex Bio Kft. termelési vezetője azt mondja, a legnagyobb felvásárló cégen keresztül viszik ki Spanyolországba a húst, abból csinálják a szeránói sonkát.

Somogyban hat nagy és tucatnyi kis telepen hízlalnak mangalicát. Évente több ezer tonnát. Szakemberek a tenyésztésükben egyre nagyobb lehetőséget látnak.
Rózsahegyi Péter, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főfelügyelője úgy véli, a mangalica legelő élettere alapján meg lehetne találni Somogy kiugrási pontjait. - Nem utolsó sorban Somogy fekvése miatt viszonylag közel lenne az olasz, az osztrák és esetleg a szlovén piac is, ahol magasabb árfekvéseket tudnak elérni.

Az már biztos: Amerikába és Japánba kerül a somogyi termékből. A szerződéseket most írják alá.

- Azt nem mondanám, hogy nagyon pörögne az étrend. Tehát annak
ellenére, hogy mangalicahús és csak ez az egy van belőle.
Az egyik belvárosi étterem konyhafőnök-helyettese azt mondja: Kaposváron ritka a mangalica kínálat az étlapokon. Még kell egy kis idő, hogy megismerjék az emberek. Pedig szerinte mindenhol ott lenne a helye - fogalmazott Udvarhelyi József, a Corner Étterem konyhafőnök-helyettese. - Teljesen más gasztronómiai élményt nyújt ez a hús, mint a normál házi sertéshús. Teljesen más a textúrája, az íze, zsírban gazdagabb, ezért ízben is gazdagabb, ugyanakkor a zsír koleszterintartalma sokkal alacsonyabb.

Az ebből készült étel el is nyeri a vendég tetszését. Szakemberek szerint egyelőre itthon a mangalicahús ára is visszatartó erő. A karaj ugyanis kétszer, bioterméknél pedig 2,5-szer kerül többe a hagyományosnál.

Címkék: disznó, mangalica, mezőgazdaság