Átlagosan 5 százalékkal kerül kevesebbe az áram a lakossági fogyasztók számára július elsejétől. A német hátterű E.ON közzétette adatsorait. A Dunántúlon a legalacsonyabb fogyasztású lakossági nappali tarifa 45,91 forintról 43,9 forintra, 4,38 százalékkal, a magasabb fogyasztás után fizetendő díj pedig ebben a körben 49,23 forintról 46,96 forintra, 4,6 százalékkal, csökkent.
- Akinek sok elektromos berendezés működik az otthonában, annak észrevehetőbb a csökkenés, ez pézügyileg pár száz forintot jelent - mondta el kérdésünkre Varga Ivett, az E-on régiós sajtóreferense. - Aki kevesebbet fogyaszt, az természetesen kevesebbet is fizet, mert egyenesen arányos a díjfizetés a fogyasztással -tette hozzá a sajtóreferens.

áram

A főváros áramellátását végző Elmű területén a csökkenés következtében az eddigi átlagos 47,85 forintos bruttó áramdíj 47 forint 12 fillér lesz kilowattóránként. A vele egy csoportba tartozó Émásznál a csökkenés nagyobb. Így, az eddigi 49 forint 68 filléres tarifájával országosan a legdrágábbak közé tartozó észak-magyarországi ellátó júliustól várható 46 forint 80 fillérével a többiek alá csúszik. A két társaság júliustól 1,5, illetve 6,2 százalékkal csökkenti a lakosság számára átlagos nappali díjait.

Az áramtarifa mérséklését a nagykereskedelmi árak csökkenése tette lehetővé. A szolgáltatók nagykereskedője az állami Magyar Villamos Művek. A szolgáltatók közötti különbség eltérő fogyasztói szerkezetükből adódik. A francia hátterű EDF Démásznál egyelőre nem kívánták közölni a júliustól várható tarifáikat.

Címkék: EDF Démász, Magyar Villamos Művek, Elmű, E.ON, áram, gazdaság