foldvar vihar002.JPG

Le kellett zárni egy utat tegnap Balatonkeresztúron. Kovács József, a település polgármestere a KaposPontnak elmondta: át kellett vágni a gátat, hogy a felgyülemlett csapadékot el tudják vezetni a szántóföldekre. Az utcákon hömpölygő vizet a tűzoltók és a katasztrófavédők szivattyúzták ki. A balatonkeresztúri település vezetője hozzátette: mióta megépítették az autópályát, azóta a tereprendezés miatt több csapadék érkezik a településre.

Mint ahogy tegnap beszámoltunk, Balatonmárián és Balatonkeresztúron több olyan utca volt, ahol a telkek szinte eltűntek a víz alatt, olykor még a házakba is jutott. Balatonberényben sikerült a 7-es út menti kertekből elvezetni a vizet. Több mint 500 homokzsákkal védekeztek az ár ellen a katasztrófavédők és a tűzoltók. Balatonlellén valószínűleg elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelnek el a mai nap folyamán.

Május közepén a Balaton 113-as vízállásánál nyitották meg újra a Sió-zsilipet, s azóta a vízszint nem csökkent, hanem összesen hét centimétert emelkedett. Hiába van két hete nyitva a zsilip a Sió csatornán, ennek ellenére tovább emelkedett a Balaton vízszintje az elmúlt napok esőzése miatt,  9 centiméterrel van a szabályozási szint felett. Az erős szél hatására ráadásul 15 centimétert kilendült a tó víztükre déli és keleti irányba is. A Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője szerint jó hír, hogy a befolyók, így a Zala vízgyűjtője is a vártnál eddig kevesebb vizet hozott a tóba. A zsilipet azonban nem nyithatják ki jobban. Pécseli Péter Balatoni Vízügyi Kirendeltség szakaszmérnöke elmondta: jelenleg  13,5 m3/mp értékkel engedik le a vizet a zsilipen keresztül, többet nem tudnak engedni.

Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a Kapos folyóhoz most ér egy nagyobb árhullám. A tegnapi nap folyamán a folyó vízszintje  60cm-t emelkedett, a katasztrófavédelmi szakemberek szerint a folyó holnap tetőzhet, akár ki is léphet medréből. A nagyberki, a mosdósi, a taszári kutakat pedig homokzsákokkal zárták körbe.

DSC_3258_2.JPG

A meteorológiai előrejelzések szerint még nincs vége az esőzésnek, 60 - 80 milliméternyi csapadék várhatón a következő három nap alatt. Májusban csaknem 200 mm csapadék esett, háromszor annyi, mint amennyi a szokásos ebben a hónapban.

Címkék: Kapos folyó, árvíz, gazdaság, Balaton