Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.
Ide kattintva megnézheti képgalériánkat.
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A fotókat a Kistérségi Televízió Balatonföldvár bocsátotta rendelkezésünkre.

 

A siófoki obszervatórium előrejelzései szerint 6-8 centiméternyi csapadék hullhat a térségben a következő két napon, 60-70 kilométer/órás erősségű északi-északnyugati széllel társulva. Hiába engedik le a Balatont, a vízszint továbbra is emelkedik.

Ugyan 110 centiméteres a szabályozási maximum, de a Balaton jelenlegi 119 centiméteres vízállása nem tekinthető rendkívülinek. Négy évvel ezelőtt mértek 120 centiméteres, tavaly pedig 118 centiméteres vízállást is. Jelenleg azonban további problémát okoz, hogy a Sió- csatornán nem lehet növelni a vízeresztést 13 köbméter/másodpercnél nagyobb mértékben - azonban az érdemi apasztáshoz ennek duplájára lenne szükség -, mert az így leengedett víz visszaduzzasztaná a még áradásban lévő Kapost. Siófok belterületi szakaszán egy nagyobb területen omlott be a csatorna oldala. Ha a továbbiakban a betonba rakott terméskőből álló meder oldala becsúszik, az visszaduzzaszthatja a Siót, még nagyobb károkat okozva és tovább csökkentve a leengedhető vízmennyiséget.

A szakemberek szerint  az északi szél az általa megmozgatott víztömeg miatt további 10-15 centiméterrel növelheti a vízszintet a déli parton. Ez a legmélyebben lévő településrészeket - Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn, Balatonberényben - már elöntéssel fenyegetheti.

 

 

Címkék: árvíz, víz, Balaton, gazdaság