Visszadátumozott munkaszerződéseket írattak alá a közutasokkal - állítják a felháborodott dolgozók. Emiatt kevesebb lesz a jövedelmük, és nem kapnak végkielégítést. A dokumentumokat megmutattuk egy munkajogásznak, aki érvénytelennek találta a szerződés szóban forgó pontját.

Közút balhé

A hozzánk forduló, névtelenséget kérő panaszosok szerint a munkaszerződések módosítása havi 10-30 ezer forint jövedelemcsökkenést okoz nekik, illetve elesnek a végkielégítéstől. Így a szerzett jogaikat elvesztik. Az állami cég ugyanis 2005 óta folyamatos átszervezéseken esett át, a munkások pedig attól félnek, hogy a végén ők húzzák a rövidebbet.

Eljuttatták szerkesztőségünkbe a szerződésmódosítást, amit megmutattunk egy munkajogásznak. A végkielégítésről szóló pontot aggályosnak találta. Ezzel egyértelműen a dolgozók jártak rosszul, pedig csak a javukra lehetett volna eltérni - figyelmeztetett a szakértő.

- Itt egyértelmű, hogy végkielégítési jogosultságtól esnének el, illetve felmondási idejük rövidüléséről lenne szó - magyarázta dr. Horváth János Sándor, munkajogász, ügyvéd. - Ez mindenképpen hátrányos a munkavállalók számára, így jogszabályi előírásokba ütközik. Tehát ez így semmis.

Vagyis a Munka Törvénykönyve alapján érvénytelen. De annak sem kell kétségbeesnie, aki már aláírta a módosítást. Fontos lehet az aláírás dátuma, hiszen akár a munkáltató, akár a munkavállaló a saját nyilatkozatát tévedés, vagy megtévesztés címén megtámadhatja. Ezért erre is érdemes odafigyelni.

Vagyis a dolgozó jó esélyekkel ügyvédhez is fordulhat. Megkerestük a Magyar Közút Zrt-t, ahonnan e-mailban kaptunk választ kérdéseinkre.

A Közút azt állítja: a szerződésmódosításokra a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény miatt volt szükség. Szerintük úgy módosították a kollektív szerződést, hogy a jogelőd társaságoknál szerzett jogok megőrizhetőek legyenek a dolgozóknak.

A munkaszerződés módosítása csak akkor léphet életbe, ha mindkét fél elfogadja. Erre a Közút senkit sem kötelezett, állítják. Ezért a dolgozókat nem érhette hátrány - mondják. Aki nem írta alá a szerződést, annak a korábbi munkaszerződése maradt érvényben. Információink szerint az intézkedések Somogyban több mint 200, országosan pedig mintegy 4-5 ezer dolgozót érintenek.

Címkék: munkajog, szerződések, közút, gazdaság