Egyre több embert foglalkoztat a kaposvári Kométa. A gyár új szalámiérlelő cellákat helyezett üzembe, ezért kell még munkaerő. Ezzel több mint 120 tonnával több ilyen terméket tudnak készíteni.

Kométa

Az új cellákban érlelik a külföldön is népszerű szalámit, amiből most már harmadával többet tudnak készíteni. A vállalat árbevétele tavaly megközelítette a 22 milliárd forintot. Giacomo Pedranzini a Kométa 99' Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, ezt tovább szeretnék növelni, és még több embert fölvenni. Ezen a területen például múlt évben 13-15 alkalmazott dolgozott. Most már 25-en vannak, mert több tennivaló akad.

- A levegő, az atmoszféra tartalmazza a gomba spórákat, művi beavatkozásra nincs szükség - magyarázta a cellák működését Fenyőházi Zsolt, a Kométa 99' Zrt. gyártásvezetője. A szalámik három hónap érlelés után a csomagolásra várnak. Az érlelő kamrákban tartott optimális hőmérséklet hasonló az otthoni spájz hőmérsékletéhez. Száraz, hűvös körülményeket igyekeznek produkálni. 13-14 Celsius fok van 70 százalékos pártalartalom alatt.   

A gyárban évente átlagosan 40.000 tonna sertéshúst dolgoznak fel, ezzel ez az ország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója. Csaknem 600 embert foglalkoztatnak. A többi között Németországba, Szlovákiába, Görögországba, Svédországba is exportálnak.

Címkék: gazdaság