A SEFAG Zrt. olyan kutatás-fejlesztési munkát kezdett meg a projekt során, amely segítségével a kedvezőtlen savanyú homoktalajokat is nyereségessé tudják tenni.

A program során figyelnek a kiindulási terület jellemzőire, a telepítés, a fenntartás és felszámolás során felmerülő technológiai és biológiai folyamatokra, a gazdasági eredményekre és társadalmi hatásokra.

Olyan alternatívát keresnek a mezőgazdasági területek hasznosítására, amit a már meglévő gépparkkal el tudnak látni. Ugyanakkor új terméket az energiafát termesztenének. Ezek a növények gyorsan nőnek, és néhány év elteltével ki lehet termelni, majd pellettként hőerőművekben felhasználhatók.

A projekt során hat fafajt, illetve fajtát hasonlítanak össze. Olasznyárt, a „Kopeczky” magyar nemesnyárt és akácot ültetnek. Kontrollként a megyében őshonos szürkenyár és a nem őshonos, de jelentős mennyiségben megtalálható fehérakác szolgál. A projekt 136 hektár teljes területen 120 hektár üzemi méretű kísérleti területet foglal magába. A fákat közel 5 hektáros parcellákban telepítik, és négyszeres ismétlésben hasonlítják össze.

A kidolgozandó technológiának számos előnye van, például, hogy egy esetleges élelmiszer-, vagy takarmányár robbanás esetén az ültetvények könnyen és olcsón megszüntethetőek, a területet újra a mezőgazdasági termelés szolgálatába lehet állítani. Társadalmilag igen pozitív előnye, hogy a telepítésre alkalmas területeken valamikor mezőgazdasági termelés folyt, mely számos vidéki lakosnak adott megélhetést. Jelentős részük mára munkanélkülivé vált. A projekt során újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez jutnak.

Címkék: gazdaság