diákmunka


Nemcsak az idényjellegű, mezőgazdasági és vendéglátóipari állásokra keresnek fiatalt, hanem betanított munkára is. A cégek ugyanis a válság miatt egyelőre kivárnak, és nem szívesen vesznek fel alkalmazottakat.

Pánovics Veronika adatrögzítőként fog dolgozni a nyáron. Az egyetemista lány időben jelentkezett, hogy munkát kapjon.
- Tavaly nyáron próbáltam de sajnos nem jött össze, most jobbak a kilátásaim. Ez fontos nekem, mert nem akarok otthon ülni egész nyáron és tapasztalatszerzésre is előny – mondja a fiatal lány.

- Ezen a héten már hatalmas dömping indult be, az előző heteken 20-30 diák jött be most egy nap alatt annyi – mondja Tóth Gábor, a kaposvári Fürge Diák Iskolaszövetkezet képviselet-vezetője.

Nyers Arián nemcsak nyáron, hanem egész évben dolgozik tanulás mellett, már három éve. Reggel nyolckor a suliban kezd, majd 14 órától este 10-ig itt dolgozik. A fizetésével hozzájárul a családi kasszához.

- Muszáj, mert egyedül élek édesanyámmal és szoktam neki segíteni. A jogosítványt is be szeretném fejezni, ahhoz is kell a pénz – részletezi terveit Arián.
Egy megyei műanyagfeldolgozó cégnél több mint 20 diák dolgozik. De Kaposvár nagy elektronikai és gépipari gyárában is több tucat tanulót foglalkoztatnak. A cégek egyelőre a megrendeléseiket velük teljesíttetik.

- A diákokat rugalmasan tudjuk mozgatni az esetleges szabadságolásokkor. Termelésfelfutásokkor akár 2-3 hétre is tudnak tőlünk diákot kérni – mondja Dakó Roland, a kaposvári Meló-Diák kirendeltség-vezetője.
Jelenleg 5-ször több diáknak adnak munkát mint tavaly ilyenkor. Gyümölcsszedésre, és a Balaton parti vendéglátásba várják a fiatalokat.

 

Címkék: Nyers Arián, Fürge Diák Iskolaszövetkezet, Pánovics Veronika, Dakó Roland, Tóth Gábor, Meló-Diák, Balaton, gazdaság, Kaposvár