pénz


A cégbíróságon is egyre több a felszámolási eljárás. Négy év alatt másfélszer több megyei vállalkozás ment csődbe. Szakemberek szerint ez mind a válság miatt van.
2008-ban már elérte a válság Somogyot. A legnagyobb létszámleépítés akkor a marcali Mustang gyárban és a kaposvári Coast Hungary-nél történt. Összesen több mint félszáz dolgozót küldtek el. A gyárak mindegyike meg is szűnt. Kaposváron tavaly a fémépületekkel foglalkozó Intertrade-et is felszámolták. Az ott dolgozó 26 főt elküldték.

Tavaly a cégbíróságon csaknem 330 céget számoltak fel. Másfélszer többet, mint öt éve. Szakemberek szerint ez a válságnak is köszönhető.
- Általában gazdasági okai vannak ennek, konkrétan például, hogy valaki nem tud fizetni – mondta Vadócz Attila a megyei bíróság szóvivője. Hozzátette: ezért valakivel szemben felszámolási eljárást kezdeményeznek nyilván ezek zárulnak azzal, hogy a céget a bíróság megszünteti.

Gyakran munkaügyi és gazdasági perek is társulnak a felszámolási eljáráshoz. A vállalkozásnak először a csődeljárás költségeit, az állami tartozásokat, a bankok hiteleit és utoljára a béreket, az alvállalkozókat kell kiegyenlítenie.

A válság miatt egyre több cég nem tudja fizetni az adóit sem. A számuk öt százalékkal nőtt egy év alatt. Megközelítik a tízezret. Ők összesen csaknem ötmilliárd forinttal tartoznak.
Az APEH adatai szerint míg 2008-ben egy hátralékos somogyi gazdálkodóra átlagosan 471 000 forint adótartozás jutott, addig 2009-ben ez az összeg megközelítette a fél milliót.
Az APEH azonban könyörtelen velük szemben. Azonnal megkezdi a tartozás behajtását.

- Ha néhány napot vagy hetet késik, akkor már számíthat arra a gazdálkodó, hogy a számláját megterheljük inkasszóval, ha ez eredménytelen akkor pedig ingó ingatlan végrehajtást kezdeményezünk - Kovács Gabriella, az APEH regionális végrehajtási és felszámolási szakigazgató-helyettese.

A pénzintézet adatai szerint nem ritka az olyan somogyi vállalkozás sem, amelyik több tízmillió forintos adóhátralékkal rendelkezik.

 

Címkék: Coast Hungary, Kovács Gabriella, Mustang, APEH, Kaposvár, gazdaság