Szinte minden epret megtévesztően csökölyiként árulnak szerte az országban. Pedig a faluban alig kezdődött el a szezon. Az igazi zamatos szabadföldi eper csak két hét múlva érik be. De a termelők azt tapasztalják, hogy a budapesti nagybani piacon már most is alig lehet eladni, olyan dömping van. Ráadásul mindenki azt mondja, az övé csökölyi. A polgármester szerint ezért le kellene védetni a nevet.

Eper

A kaposvári piacon is csak csökölyi epret találni. Apró szeműt vehetünk 8-900 Ft-ért. A nagyobbat már 1100-ért. Van, aki azt mondja, tűrhető az ára. A vásárlók három hete még az import epret vették.
Rádóczi Imre eladó a kaposvári piacon. Szerinte az a baj, hogy elég sokan nem ismerik a különbséget. Az is piros, ez is piros, ezért kell kiírni, hogy csökölyi, magyar eper.  

Az igazi dömping még ezután jön. Az időjárás ugyanis nem kedvezett eddig a gyümölcsnek. Így késésben az érés. Ennek az az előnye, hogy hosszabb a szezon, elnyúik másfél hónapig. Hátránya pedig az, hogy nem érik annyira.

Most még a fóliás megy és lassan érik a bakhátas termelésű. Jelenleg 5000 Ft-ért lehet eladni egy ládával. Az igazi szabadföldes viszont még teljesen zöld. Még körülbelül két hét, amíg beérik. Ehhez képest a nagybani piac Budapesten tele van csökölyivel - mondják a termelők.
- Sokszor bemegyünk a nagybanira és először körbejárunk, megkérdezzük, hogy mennyiért adják az epret. Azt hiszik, hogy mi is vevők vagyunk. Az eladók úgy kínálgatják: jó kis csökölyi eper. Nézünk rájuk, nem is ismerjük őket - panaszolja Sarkadi Istvánné epertermelő.

A polgármester szerint össze kellene fogni a helyi termelőknek.
- Szerintem annyi eper nem termett még Csökölyben, hogy mindenhol ezt lehessen árulni. Le kellene védeni a nevet, hogy ezzel ne tudjanak visszaélni - hangsúlyozta Bognár Zsolt a falu első embere.

Csaknem 100 család foglalkozik eperrel a faluban. Sokan attól tartanak, hogy nem tudják majd eladni a termést.

Sarkadi Istvánné azt mondja: már két hete dömping volt a magyar eperből. A termelők csak a nagybanira tudják vinni vagy a kisboltoknak eladni. Ott azonban 5-10 láda is elég. Mire a két hektárnyi földről elfogy a termés, több száz kilométert is elautóznak.

Sarkadiné arra is gondolt már, ha beérik a termés, szedd magad akciót hirdet.

Címkék: eper, Csököly, gazdaság