Túlóra

Most munkaidőben nyírják a füvet Somogy Temetkezési Kft. munkatársai. Gyakran azonban ünnepek előtt túlórában végzik ugyanezt. A Kft ügyvezetője azt mondja: havonta több tucat órát és napot kell elszámolni túlóraként. Ők ezt szabályosan meg is teszik. Puskás Béla elmondása szerint elsősorban hétvégeken, időnként vasárnap is dolgoznak az emberek. Szombati temetéseknél természetes módon túlórában kell elvégezni a munkát. A legtöbb intézménynél azonban ingyen túlóráztatnak. A TÁRKI friss felmérése szerint például a pedagógusok harmadának a munkáltató előírja a túlórát.

A Pedagógusok Szakszervezetének somogyi vezetője azt mondja: egyre gyakrabban élnek vissza az iskolavezetők a jogaikkal és használják ki a pedagógusokat. Szigethy Mariann, a Pedagógusok Szakszervezetének somogyi vezetője így fogalmazott:
- Nagyon sok olyan intézményünk van, ahol becsületesen kifizetik a túlórát és a helyettesítést is. De van ahol a túlórát fizetik, a helyettesítést nem. És sok olyan hely van ahol se a túlórát, se a helyettesítést nem fizetnek kollegáinknak.

Leggyakrabban azonban a munkavállalók nem merik felvállalni azt, hogy bírósghoz foruljanak, mert féltik az állásukat, tette hozzá. Ezt erősíti meg a munkajogász is. Dr. Barbalics István szerint a dolgozók csak a legvégső esetben fordulnak a munkaügyi bírósághoz, általában akkor, ha már a jogviszonyuk megszűnt. A jogvizsonyuk fennállása alatt kevésbé mernek pert indítani a munkáltató ellen, inkább eltűrik a jogtalanságokat.  

A munkaügyi bíróság adatai szerint egyébként tavaly, a régióban nyolc helyen találtak szabálytalanságot. Ez azt jelenti, hogy csaknam hetven dolgozónak nem fizették rendesen a túlóráját. Somogyban néhány ilyen esetet találtak. Szakemberek szerint azonban ennél jóval több lehet, bizonyítani azonban nehéz, a munkavállalók pedig nem mernek szólni.

Címkék: gazdaság