Még mindig egyre több kisboltot fenyeget csőd Somogyban. A legfrissebb forgalmi adatok is ezt támasztják alá. Folyamatosan csökken a bevételük. Már nem csak a multik, hanem a mozgóboltok is befolyásolják a bevételüket. A KISOSZ ezért a kereskedelmi törvény módosítását sürgeti.

Kisbolt

A szentbalázsi kisboltban megfordul az egész falu. Sokan csak itt vásárolnak, a legfontosabb élelmiszereket. Kenyeret, tejfölt, vajat, túrót, és ami akciós. Sokan a családias hangulatot írják a kisboltok számlájára. Itt szinte mindenkit ismer a boltvezető. Ennek ellenére évről évre nehezebb helyzetben vannak.

- A falusiak többsége ide jár. Van, hogy a városba is elmennek, főleg, akinek autója van - mondja Fehér Ferdinándné boltvezető.

De nemcsak a nagy multik keserítik meg az életüket, hanem a vidéki kistelepüléseken a mozgóboltok is. Három év alatt csaknem ezerrel csökkent Somogyban a kiskereskedelmi üzletek száma. Nem tudtak megélni a multik mellett.

A KISOSZ ezért azt szeretné elérni, hogy  minél előbb módosítsák a kiskereskedelmi törvényt. A napokban kezdeményezték, hogy korlátozni kellene az 500 négyzetméter feletti boltok építését. A vasárnapi nyitva tartást is korlátoznák. Más javaslatuk is van.   

- Első lépésként a munkabérre rakódó járulékokat csökkentenénk a mikrovállalkozásoknál - hangsúlyozta Kertész Rezső, a KISOSZ megyei elnöke. - Természetesen ha van lehetőség, a gazdaság más területén is támogatnánk ezt a kezdeményezést.

A legfrissebb statisztikai adatok is azt támasztják alá, hogy a kisboltok hanyatlása folyamatos. A kiskereskedelmi forgalom az év első két hónapjában több mint négy százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A forgalom nagy részét a multinacionális cégek vitték el. Ezek közül is a Tesco haszna volt a legnagyobb.

Címkék: gazdaság