Az Ügynökség az Európai Unió által társfinanszírozott Magyarország-Horvátország IPA CBC program támogatásával kidolgozott CROST II projekt célja, hogy kapcsolatot építsen, szakmai ismereteket továbbítson és konkrét együttműködési projekteket dolgozzon ki a határtérség fejlesztésében érdekelt magyar és horvát szervezetek számára.

A szerdai nagyszabású pécsi nyitókonferencia megnyitójában Feigli Ferenc, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy a gazdaság fejlesztésének kell lennie a legfontosabb feladatnak. Mivel a határtérség minkét oldalról zömében hátrányos térségeket foglal magában, a kitörési lehetőségek közös megtalálása a megoldás. Ezt szolgálná a turizmus fejlesztése. Hasonlóan fontosnak és szükségesnek tartotta, hogy az egészségügyi ellátás határon átnyúló megszervezésére vonatkozóan is induljon meg az együttműködés, mely a meglévő kapacitások jobb kihasználását eredményezné.

A horvát regionális fejlesztési minisztérium igazgatója előadásában bemutatta a horvát fejlesztési intézményrendszer kiépítésének lépéseit, az előcsatlakozási alapok felhasználásának mechanizmusát. Az Ügynökség fejlesztési igazgatója, Sári László kiemelte, hogy önmagában a fejlesztéspolitika nem képes megoldani egy térség problémáit, a körültekintő tervezés és a szereplők közötti együttműködés és bizalom alapvető fontosságú. A konferencia délutáni részében a horvátországi Eszék-baranyai fejlesztési ügynökség igazgatója bemutatta a két szomszédos magyar és horvát régió közös brüsszeli képviseletének működését, illetve szó volt az EU külső határrégióinak együttműködéséről. Végül bemutatták a CROST II projekt megvalósításának folyamatát, melynek keretében különböző szektorális és területi projektfejlesztő munkacsoportok együttdolgozására kerül sor.

Címkék: gazdaság