Törvényi rendelkezés alapján 2007. április 1-től a nem biztosított magánszemélyeknek egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

A nemzeti kockázatközösségbe tartozók természetesen mentesülnek a fizetési kötelezettség alól, így pl. a nyugdíjasok, a GYED-en, GYES-en lévők, a kiskorúak, a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói, a szociálisan rászorulók, stb. díjfizetés nélkül biztosítottnak minősülnek.

Az állami adóhatóság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szorosan együttműködik az egészségügy „potyautasainak” kiszűrésében. Az orvosok, gyógyszerészek folyamatosan ellenőrzik a szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyek biztosítási jogviszonyát, és a „piros lámpát” kapott ügyfeleket jogviszonyuk rendezésére szólítják fel.

Az OEP 2008. évben egyszeri alkalommal, 2009-től pedig havi gyakorisággal szolgáltat adatot az adóhatóság részére azon magánszemélyekről, akik az OEP nyilvántartásában nem szerepelnek biztosítottként vagy egyéb jogcímen egészségügyi szolgáltatásra jogosultként.

Az átadott magánszemélyek adatait az adóhatóság összeveti a foglalkoztatók által benyújtott havi adó- és járulékbevallás adataival, az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőkről, valamint a foglalkoztatókról és az általuk foglalkoztatott biztosított személyekről vezetett nyilvántartás adataival. A „szűrőn fennakadt” magánszemélyeknek vagy annak foglalkoztatójának tértivevényes értesítő levelet küld ki, melyben 8 napos határidő kitűzésével biztosítási jogviszonyának okirattal történő igazolására szólítja fel az ügyfelet. Az értesítő levél a felhasználható legtipikusabb okiratokra példálózó utalást tesz, illetve mellékletét képezni egy „Nyilatkozat” elnevezésű nyomtatvány, melyen a magánszemély az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság jogcímét jelölheti

Nagyon fontos az adózói visszajelzések megtétele, hiszen azok alapján teszi meg az APEH a szükséges intézkedéseket. Az értesítő levél abban az esetben is átvettnek mindősül, ha a címzett a levél átvételét megtagadja, vagy „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza. Az értesítés átvételét követő 16. napon az állami adóhatóság határozattal rendelkezik a kötelezettség előírásáról amennyiben a magánszemély nem igazolja jogosultságát illetve nem vette fel a kapcsolatot az illetékes APEH igazgatósággal.

A kötelezettség előírásáról az APEH elektronikus úton adatot szolgáltat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részére.

Adózói jelzések alapján az a tapasztalat, hogy a magánszemélyek egy része külföldön él, külföldön dolgozik. A biztosítási jogviszonyuk illetve a fizetési kötelezettség az esetükben attól függ, hogy mely országban folytatnak kereső tevékenységet. Az Európai Gazdasági Térségben (Európai Uniós országok, Norvágia, Lichtenstein, Izland és Svájc) valamint az ún. „egyezményes államban”-ban (a volt Szovjetunió és a volt Jugoszlávia utódállamai) munkát vállalók az adott államban kötelesek a járulékfizetésre, és természetesen Magyarországon is jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére. Az előbbieken kívüli országokban munkát vállalók, ha Magyarországon lakóhellyel rendelkeznek, a külföldi munkavállalás időtartamára is kötelezettek a havi 4.950 forintos (napi 165.- Ft) egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.

Biztosítás passzív jogon

Az egészségügyi szolgáltatási járulék igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszonynak, illetve a jogosultság feltételeinek megszűnését követőenpasszív jogontovábbi 45 napig fennmarad. Amennyiben a biztosítási jogviszony 45 napnál rövidebb volt, akkor azzal a rövidebb idővel hosszabbodik meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság. A jogosultság 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fent 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt lel.

Az iskolai tanév befejeztével a volt tanulóknak, hallgatóknak fontos információ, hogy a diákigazolványuk érvényessége végéig, október 31-ig alanyi jogon, az ezt követő 45 napig passzív jogon biztosítottnak minősülnek. Ennek értelmében az adóhatóságnál december 16-i hatállyal kötelezettek az egészségügyi szolgáltatási járulékra vonatkozó bejelentkezésre és járulékfizetésre, ha addig nem válnak biztosítottá.

Az APEH Dél- dunántúli Regionális Igazgatóság nyilvántartásában jelenleg 20.097 fő járulékfizetésre kötelezett magánszemélyt tart nyílván.

A 2009. évben a be- illetve kijelentkezést tartalmazó adatlapot benyújtó ügyfelek száma meghaladta a 19 ezer főt, melynek nagyságrendje 2010. évre vonatkozóan várhatóan hasonló mértékben fog jelentkezni. Április közepéig 4.120 db adatlap került feldolgozásra.

A biztosítotti ellenőrzések során az adóhivatal munkatársai gyakran tapasztalják azt, hogy az adózók nincsenek tisztában jogaikkal ill. kötelezettségeikkel. Leggyakoribb probléma a bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének meg nem fizetése. Továbbá előfordul, hogy csak egy revízió során derül ki az adózó számára, hogy szociális rászorultságára tekintettel mentesülhet a kötelezettség alól. Ebben az esetben minden szükséges tájékoztatást megadnak az adóhivatal munkatársai.

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Dél –dunántúli Regionális Igazgatóság

Címkék: gazdaság