Ezt egy teljesen zárt rendszerben oldanák meg, folyamatos ellenőrzés mellett. Így semmilyen bűz és szennyezés nem fordulhatna elő - mondják a tervezők.

Egy korszerű hulladékkezelő már működik Győrben. Senki nem mondaná meg első ránézésre, hogy egy szeméttelepről van szó. Fóliázott, újrahasznosítható papírkockák állnak a raktárban. Komposztálnak is a telepen. Amelyik hulladékot pedig nem tudják újrahasznosítani, mosott kaviccsal borított dombokba tömörítik. A győri telepre elvittek néhány taszári, sántosi és kaposvári lakost is.

hulladékkezelő

- Körbejártuk az üzemet, megtekintettük a különféle folyamatokat. Ami engem személy szerint meglepett, az a rettentő nagy tisztaság - fogalmazott Koppány Zoltán taszári önkormányzati képviselő.

A mostani kaposvári szennyvíztelep mellé épülne a korszerű lerakó hatmilliárd forintból. Ennek nagy részét az unió állja. A programban több szennyvíziszap kazettát is felszámolnak.
Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás társulásvezetője elmondta: egy védő fasort fognak körben telepíteni, főleg Fészerlak irányában. Azon a részen, ami közelebb esik, ott több sorban telepítik a fákat, nagy zöldterületek lesznek. Ez egy zárt technológia lesz, nem kerülhet semmilyen bűz a környező településekhez.

Hétfő este Kaposváron, ahogyan a többi érintett településen is tartottak lakossági fórumot. Akadt, aki szennyezéstől tart. Azt mondják nem csak a szaggal van baj. A vizet szerintük forralni kell.

hulladék2

A szennyezés azonban kizárt, hiszen egy szigorú, zárt tecnológia fog működni folyamatos ellenőrzés mellett - mondják a tervezők. A telep működéséhez létfontosságú a szelektív hulladékgyűjtés, ezért a tervek szerint a házhoz megy majd a válogató hulladékgyűjtő.

Ezenkívül a kertes házban élők maguk is újrahasznosthatják a szerves hulladékot. A családok  komposztládákat is kapnak ehhez. A telep 2013-tól már működhetne, és 118 település hulladékgazdálkodását oldja meg.

Címkék: gazdaság