Május 1-től – gyakorlatilag május 3-tól – május 31-ig igényelhető a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzéséhez támogatás. A 2010. évre megítélt szubvenciót 2011 februárjában lehet igényelni. Egy egyedre 2-77 ezer forintnak megfelelő euró igényelhető, állatfajtól, fajtától függően – olvasható a Magyar Agrárkamara legfrissebb közleményében.

A május 1-től igényelhető támogatás végeredményben költségkompenzáció. Ugyanis e konstrukció során a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákat az eredeti tartási és takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek mellett kell tenyésztésben tartani. Ez pedig a legtöbb esetben többletköltséget jelent az állattartó számára, másrészt bevétel kiesés is jelentkezhet a kisebb hozamok miatt. A támogatás tehát a kieső jövedelem és többletköltségek ellentételezését szolgálja.

Támogatás a törzskönyvezett nőivarú egyedek után jár, természetesen számos előírásnak kell megfelelni. Ezek között találni többek között azt, hogy a gazdálkodónak előírt létszámban a fajnak, fajtának megfelelő tenyésztőszervezet által törzskönyvezett, úgynevezett nukleusz minősítésű és/vagy fajtafenntartó minősítésű fajtatiszta nőivarú egyedeket – baromfifélék esetén állományt kell tartania. Ezen felül az állattartónak minden év január 31-ig – a támogatási időszak első évében a támogatási kérelem beadásának időpontjáig – be kell szereznie az elismert tenyésztő szervezettől a programban részt vevő tenyészállat adott évre vonatkozó nukleusz vagy fajtafenntartó minősítéséről szóló igazolást. Figyelem, nem támogathatók azok az egyedek, állományok, amelyek már génbanki támogatásban részesülnek!

A támogatási kérelmet 2010. május 1–31. között kell az MVH megyei kirendeltségéhez, az MVH Központ által rendszeresített formanyomtatványon benyújtani a kérelemhez csatolandó dokumentumokkal együtt. Egy kérelmező egy adott támogatási kérelem benyújtási időszakban egy támogatási kérelmet nyújthat be, ami ugyanakkor több célprogramra is vonatkozhat.

A támogatási kérelmeket az MVH pontrendszer alapján rangsor állításával bírálja el. A támogatást 2011. február 1–28. között lehet majd igényelni, azaz a kifizetési kérelmeket ekkor lehet benyújtani az MVH megyei kirendeltségéhez, az MVH által rendszeresített formanyomtatványon. A támogatás az adminisztratív ellenőrzések, a keresztellenőrzések és a helyszíni ellenőrzések lefolytatása után egy összegben kerül kifizetésre.

 

Az intézkedésben szereplő védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták:

Védett őshonos mezőgazdasági állatfajták

Faj

Fajta

Szarvasmarha:

magyar szürke szarvasmarha

Bivaly:

magyar házibivaly

Ló:

gidrán

 

hucul

 

kisbéri félvér

 

lipicai

 

furioso-north star

 

nóniusz

 

magyar hidegvérű

 

shagya arab

Szamár:

magyar parlagi szamár

Sertés:

szőke mangalica

 

fecskehasú mangalica

 

vörös mangalica

Juh:

hortobágyi (magyar) racka

 

gyimesi racka

 

tejelő cigája

 

cigája

 

cikta

Kecske:

magyar parlagi kecske

Tyúk:

sárga magyar tyúk

 

kendermagos magyar tyúk

 

fehér magyar tyúk

 

fogolyszínű magyar tyúk

 

fehér erdélyi kopasznyakú tyúk

 

fekete erdélyi kopasznyakú tyúk

 

kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk

Gyöngytyúk:

magyar parlagi gyöngytyúk

Kacsa:

tarka magyar kacsa

 

fehér magyar kacsa

Pulyka:

bronzpulyka

 

rézpulyka

Lúd:

fodros tollú magyar lúd

 

magyar lúd

 

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták

Faj

Fajta

Szarvasmarha:

magyar tarka szarvasmarha

 

 

Címkék: gazdaság