A tavalyinál jobb szezonra számítanak idén a vendéglátók a Balatonnál. Van olyan hotel, ahol már most lefoglaltak minden helyet a főszezonra. Bár azt mondják: a jó idény nagyrészt az időjárástól függ. Szerintük az még jobban meghatározza a forgalmat, mint a válság. A hétvégén hivatalosan is elkezdődött a szezon a magyar tengeren. A majális miatt sok volt a turista, még strandoltak is.

 

Május elsején délelőtt még üres volt Lelle központja. Csak néhány vendég akart reggelizni. A tulajdonos azt mondja, mostantól szeptember végéig nyitva lesznek.

- Tegnap, amikor a szokásos szezon előtti készülődést csináltuk, itt a vasútállomáson lehetett látni, hogy az eddiginél egy picivel nagyobb volt a vendégforgalom, úgyhogy bízunk benne, hogy a hétvége jól sikerül - fogalmazott Horváth Géza, a balatonlellei Cafény Koktélterasz és Kávéház üzletvezetője.

Az utóbbi években inkább magyar vendégek jönnek. A nyaralók kétharmada belföldi. Bár néhány német üdülő is kávézott már a hotel teraszán.

- A külföldi vendégeink időben legfoglalják a szálláshelyüket, időben eldöntik, ha Magyarországra akarnak jönni a Balatonhoz - magyarázta Zatykó András, a Hotel Lidó tulajdonosa. - A belföldi vendégek azok most kezdtek el intenzíven foglalni.

A tulajdonos szerint azért, mert sokan most kapták meg az üdülési csekket. A foglalásokat tekintve viszont két héttel előrébb vannak, mint tavaly ilyenkor. Tavaly május közepén volt annyi foglalás, mint most.

Az igazi szezon persze csak jóval később indul be. Bogláron is kinyitottak már a vendéglátóhelyek, de leginkább még üresen kongtak. Fonyódon egyedi a május elsejei őrület, utána visszaesik a forgalom.

- Az általános iskola befejeztével emelkedik a forgalom, aztán a csúcsszezon mindig július utolsó hete, és onnantól megint visszaesik majd augusztus 20-tól kifut jó idő esetén - fogalmazott Püspök Gábor, a fonyódi Bedrock Beach tulajdonosa.

Szerinte az időjárás még a válságnál is jobban meghatározza a forgalmat. A somogyi településekről jó időben szinte minden hétvégén jönnek a vendégek. Magyar Vendelék biciklivel.

A vendéglátósok bíznak abban, hogy az üdülési csekk megadóztatását visszavonják, mert ha nem, jövőre biztosan jóval kevesebb lesz a magyar nyaraló.

Címkék: gazdaság