Régiónkban ezidáig összesen 154 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett be az adóhivatalhoz, ami 6 %-kal meghaladja az egy évvel korábbit. Az adózók többsége az APEH honlapjáról letölthető program segítségével töltötte ki a bevallását. Összességében ügyfeleink 44 %-a a programmal kitöltött, majd kinyomtatott formában, 28-28 % elektronikus úton, illetve hagyományosan, papíralapon vallott kötelezettségeiről.

 

 

Baranya megye

Somogy megye

Tolna megye

Dél-Dunántúl

Nyomdai úton előállított

13 208

17 102

12733

43 043

Interneten kitöltött, kinyomtatott

34 399

17 226

16 620

68 245

Elektronikus

16 854

14 835

11 292

42 981

Összesen

64 461

49 163

40 645

154 269

 

2010. április 20-ig beérkezett SZJA-bevallások száma, Dél-Dunántúl (db)

 

A beérkezett bevallások feldolgozása naprakész, az utalások határidőn belül megtörténnek.

A bevallások feldolgozásának tapasztalatai alapján elmondható, hogy a hibás bevallások zöme a papír alapon benyújtott bevallások közül kerül ki. A nyomtatvány kitöltő programmal készített bevallásoknál leggyakrabban az érvényes adószámukat illetve az aláírásukat felejtik le az adózók.

 

A bevallás benyújtása előtt álló adózók számára javasoljuk, hogy 2010. május 20-ig a www.apeh.hu internetes honlapon a Letöltések címszó alatt található nyomtatványkitöltő programmal készítsék el bevallásukat. A program használatával az összefüggésbeli kitöltési hibák teljes egészében kiküszöbölhetők. Az internet kapcsolattal rendelkező adózók részére a WebStart változatot ajánljuk, melynek telepítése a böngésző programból egy kattintással indítható. Először a keretprogram (ÁNYK-AbevJava), majd a szükséges nyomtatvány (0953) telepítendő. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező adózók a kitöltött nyomtatványt közvetlenül a nyomtatványkitöltő programból is beküldhetik a „Kapcsolat az Ügyfélkapuval/Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül” menüpont segítségével.

A számítástechnikához kevésbé értő ügyfeleinknek javasoljuk, hogy a telepítés során feltett minden kérdésre fogadják el a felkínált választ. Természetesen speciális igények esetén jól használhatók a honlapon található tudnivalók, letölthető dokumentumok valamint telefonon (06 40/42 42 42) kérhető segítség a programok letöltéséhez, a bevallások elkészítéséhez. Internetes kapcsolattal nem rendelkező ügyfeleinknek a JAR formátumú állományokat kell a számítógépükre másolni pl. pendrive-os átvitelt használva, linuxos felhasználók pedig választhatják bármely fenti változatot valamint a speciálisan ezen operációs rendszerhez kifejlesztett RPM telepítőcsomagokat is.

 

Az idén kevesebb adózó élt azzal a lehetőséggel, hogy az APEH készítse el az adóbevallását. A nyomtatványt február 15-ig lehetett benyújtani. A késedelmesen benyújtott nyilatkozatokat a jogvesztő határidő lejárta miatt a hivatalnak el kellett elutasítania. Az érvényes nyilatkozattal rendelkező adózóknak az APEH az elmúlt napokban megkezdte az elkészült ajánlatok kiküldését, melyeket aláírva 2010. május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz.

 

 

APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága

Címkék: gazdaság