Állami megrendelést szeretne kapni a 2009 augusztusában a Balatoni Halászati Zrt.-ből kivált Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., hiszen szerintük a cégük jelentős részben közfeladatot lát el azzal, hogy összegyűjti a vízben, a parton megjelenő haltetemeket és viseli megsemmisítésük igen húzós költségeit. A támogatás kérdése azért is sürgető, mert e forrás hiányában a társaságuk finanszírozhatatlanná válhat.

A tél végi, kora tavaszi időszakban a Balaton felmelegedésével, felszínre kerülnek az ezen időszak során elhullott legyengült, elöregedett halak. Ez éves szinten 5-10 tonnányi tetemet jelent, aminek jelentős hányada április végén és május hónapban jelenik meg.
Ugyan a tó becsült 18 ezer tonnás halállományához képest ez elhanyagolható mennyiség, de a parton nagyon kellemetlen, hiszen az uralkodó széliránynak köszönhetően ezek főleg a déli part, a strandok felé sodródnak. Látványuk és kellemetlen szaguk sok part mentén élőnek és idelátogató vendégnek okozhatnak rossz élményeket. Az elhullott halak összeszedését a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. örökölte meg a jogelőd Balatoni Halászati Zrt-ből való kiválásukkor.

A tetemek vízen és a partvonal mentén történő összeszedése igen jelentős költséget jelent, ennek a finanszírozására a jogelődünk és mi is ígéretet kaptunk, de ebből nem valósult meg semmi.

- Ez a társaságunk számára ebben az időszakban, az elmúlt évek számai alapján,15-25 millió forintos költséget jelent – számolt be a részletekről Varga László, a cég vezérigazgatója. A vezető hozzátette, hogy egyes part menti önkormányzatok sokat segítenek azzal, hogy az elhullott halakat zsákba szedik, de azok elszállításáról már nekik kell gondoskodni. A szállítással azonban a költségek nem érnek véget, hiszen a végső cél a tetemek átmeneti tárolása után, környezetkímélő megsemmisítése, amit az ATEV térítés ellenében elvégez, ennek költsége elérheti a kilogrammonkénti 50 Ft-ot.

A megsemmisítés költségei 2004-ig jóval kevesebbe kerültek, mert az addig meglévő dögkút hálózatot tudták használni arra, hogy az elhullott állatokat elhelyezzék. Ezeket azonban az uniós csatlakozás után, hogy az életbe lépő új szabályoknak megfeleljenek, némi türelmi idő elteltével megszűntették. Jelenleg igen kevés önkormányzat rendelkezik kisállat tetemek, higiénikus, időszakos tárolására alkalmas építménnyel.

Tekintettel a szigorú előírásokra, ami igen költségessé teszi ezeknek a beruházásoknak a megépítését és majdani működtetését is, valószínű még sokáig kell várni arra, hogy ez a probléma megszüntethető legyen. Amennyiben az önkormányzatok is kaphatnának segítséget, akár pályázaton elnyerhető pénz formájában, sokkal hatékonyabban és mindenki számára megnyugtathatóan rendeződhetne ez a fontos kérdés. A halgazdálkodási cég is csak a saját telepén tudja megoldani ezt a feladatot, ezért sokat kell szállítani a tetemeket, ettől pedig drasztikusan megnőnek a költségek is, ezzel jelentősen terhelve az egész ágazatot.

Varga László úgy véli, hogy a jelentős mértékű közfeladat ellátásához, a közhasznúság mértékéig és annak megsegítésére állami segítséget is kellene kapniuk. - Saját költségvetésünkből már nem tudjuk finanszírozni, hisz a cég az alapítói akaratnak megfelelően a Balaton és befolyói, valamint a Kis-Balaton halászati jogával és az ezzel kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének mértékéhez megfelelő eszköz és személyi állománnyal lett megalapítva. Ebből következik, hogy stabil árbevételének döntő hányadát, a balatoni horgásztatás területi engedélyek kibocsájtásából származik.

A társaság ezekből a bevételekből a működési költségei mellett, ebből fedezi a balatoni haltelepítés és a halászati őrzés költségeit. Az idegen honos halfajok szelektív halászata, (ami elsősorban a 80-as évekig telepített busa állomány), valamint a „havaria” helyzetek kezelése a tervekben kiemelten közhasznú tevékenység, ami állami segítséggel finanszírozható - részletezi a vezető.

Kiemelve hozzáteszi, hogy további olyan költséges feladatokat is el kell látniuk, mint az őshonos halállomány életfeltételeinek javítása és természetes szaporodásának elősegítése, új technikai, technológiai eszközök fejlesztésével és megfelelő életterek, halbölcsők létesítésével.

Címkék: gazdaság