A világon egyedülálló módon a kaposvári gyárban cukorrépaszeletből állítanak elő biogázt. Ez az üzem energiaigényének nagy részét kielégíti. Az üzemet két és fél éve adták át, és maximálisan beváltotta a reményeket.

- Folytatjuk is a programot, gáztisztítást csinálunk, várjuk, hogy a város megépítse a vezetéket a strandhoz, akkor a strandot is fogjuk fűteni, illetve a kampányon kívül ezer köbméter/óra földgázminőségű gázt szeretnénk a hálózatra betáplálni – mondta el Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárigazgatója.

- A Petőfi utcából indulhatna a terv szerint egy távvezeték, első ütemben ez a zöld jelű a kórház kazánháza, és a kórházat látná el – számolt be a tervekről Komáromi Attila, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. igazgatója.

A város bővítené a távhőellátó rendszert is. A kórházon kívül a gépipari iskola két épületében, a Berzsenyi iskolában és a Munkácsy gimnáziumban lenne távfűtés. Ez több mint egymilliárd forintba kerül. Az önkormányzat erre adja be pályázatát, ha a szerdai közgyűlés elfogadja a terveket. Mivel az intézmények fűtése elavult, az átépítés után több tízmilliót spórolhat a város.

- Ha egy hőközponttal távfűtést fogadna, egyrészt egy automatikus, felügyelet nélküli hőközpontja lenne, a helyi termelés megszűnne, tehát ha hosszú távon nézi, az önkormányzatnak kedvező – részletezte a megtérülést az igazgató. Várhatóan a lakosságnak is olcsóbbá válik így a fűtés. Főleg akkor, ha felépül a biomassza üzem is. Akkor a földgáz több mint felét válthatják ki alternatív energiával.

- Sikerült egy előnyös árszintű megállapodást kötni a távfűtő üzem és a beruházó között, amely a földgáznál lényegesebb olcsóbb energiát jelent, tehát hosszú távon csökkenthetné a távhő hődíját – mondta Bajzik Imre, Kaposvár műszaki és pályázati igazgatója. Így két év múlva akár a negyedével is csökkenhet a hődíj Kaposváron.

Címkék: Bajzik Imre, Hájos László, Komáromi Attila, Magyar Cukor Zrt., távhő, gazdaság